Belföld Kékfény Közélet Külföld 

Facebook, mint a valóságot elnyelő virtuális lyuk (interjú)

Interjúnk Barcsa-Turner Gáborral, aki szinte állandóan ki van tiltva a Facebookról, de mégis olyan intézményeket vezet, amiknek jelen kell lenniük a közösségi térben – noha azokat is üldözi a közösségi média. Arról az ellentmondásról kérdeztük, hogyan lehet úgy harcolni a virtualizáció ellen, hogy közben muszáj jelen is lenni.

Két felvetéssel kezdjük az interjúnkat: A Facebook március elején jelentette be, hogy a felhasználói jelentések mellett mesterséges intelligenciával is megpróbálják kiszűrni az öngyilkosságra készülő felhasználókat. Az USA-ban azóta tesztelték a rendszert most pedig (az EU kivételével) az egész világra kiterjesztik a felhasználók megfigyelését.

Az algoritmus megfigyeli a felhasználók tevékenységeit és olyan mintákat keres, amelyek öngyilkosságra utalnak. Ha ilyet észlel, akkor értesíti a felhasználó barátait, illetve segítséget is küldhet neki. Így csökkentenék a segítséghez szükséges időt, mely eddig csak a felhasználók éberségétől és az általuk adott jelentésektől függött.

A felhasználó posztjait, hozzászólásit is megfigyeli a mesterséges intelligencia és keresi bennük az öngyilkosságra utaló szándék jelét.  Emellett a felhasználói jelentéseket is rangsorolja, így a sürgősebb esetek hamarabb kapnak segítséget.

Az Európai Unióban egyelőre nem kerül bevezetésre ez a fejlesztés, mert a magánszféra védelmét biztosító törvények erre nem adnak lehetőséget – egyelőre.

A második téma, hogy egyre gyakrabban kerül szóba, hogy a Facebook vezére, Mark Zuckerberg indulna a 2020-as választásokon, ha ez valóban bekövetkezne, mi a garancia arra, hogy nem a választópolgárok listázására, majd a politikai ellenfeleinek és azok szimpatizánsain0ak elnémítására használja fel azt a túl nagy hatalmat, ami a kezében összpontosul?

Patrióta.info: A két hír között hol és miben látod az összefüggést, mi a probléma az ilyen segítséget adó algoritmusokkal, illetve esélyes lehet-e a Facebook-alapítója egy amerikai elnöki posztra?

Barcsa-Turner Gábor: Mindenki számára köztudomású tény, hogy a Facebook mindenféle algoritmusokat használ a felhasználóinak megfigyelésére. Ahogy annak is világossá kellett volna már  válnia mindenki számára, hogy a politikát akarva vagy akaratlanul, de nagyon is befolyásolja a Facebook. De nem csak a politikára, hanem a társadalom minden szegmensére hatással van ez a virtuális tér, sőt, továbbmegyek: az emberi gondolkodást, a tudati világot is befolyásolja.

Az összefüggést abban látom, hogy mára egyeduralkodóvá vált a Facebook az interneten és egy olyan addiktív termékké lett, ami nélkül emberi tömegek nem tudnak létezni, és ezt az uralmat bármire fel lehet használni. Akár elemezni az egymástól elidegenített emberek viselkedését, hogy csak annyira legyenek elszakítva a valóságtól, hogy a Facebookon töltsék idejüket, de már azt ne engedjük meg nekik, hogy “kikapcsolják” magukat, mert akkor mint felhasználók is megszűnnek. Nyilván a “termék” létrehozói is úgy gondolják, hogy jó céllal működtetik ezt az öngyilkos-figyelőt.

Patrióta: Lehetséges tehát, hogy Zuckerberg az Amerikai Egyesült Államok elnöke legyen?

BTG.: Bizonyos szempontból már most nagyobb hatalma van Zuckerbergnek (és a Facebookot valójában irányító köröknek), mint az USA elnökének. Több országra kiterjedően nagyobb hatalmat képvisel láthatatlanul, mint bármelyik politikus. Az USA elnöke egy báb, amit a “deep state” és az amögött álló háttérerők irányítanak, és ha mondjuk a Facebook úgy dönt, akkor meg is tudná dönteni az elnök, vagy bárki más hatalmát. Bár szeretik az oroszokat vádolni azzal, hogy befolyásolják a közösségi médián keresztül egyes nyugati országok társadalmát, de ezt inkább képzeljük úgy el, hogy eddig csak egy irányból ment az agymosás, az oroszokkal csak megjelent egy másik irányú propaganda.

Zuckerberg Facebookja egy gombnyomással meggátolja különböző szervezetek, politikai szereplők ténykedését, sőt, egyes gondolatok tovaterjedését. Híreket tudnak hatalmas mértékben szétterjeszteni és le is állítani, elhallgatni.

Patrióta: Te is sokat vagy kitiltva az Facebookról, sőt, az általad vezetett intézmények is rendszeresen áldozatul esnek a cenzúrának. A Szent Korona Rádió, HVIM, Farkasok oldalai folyamatos tiltásban vannak.

BTG.: A hazafias oldal is annak az elszenvedője, hogy kimondták direktívaként a “szélsőségesek” üldözését és megsemmisítését az interneten. Túl hatásosan használtuk ki ezen felületeket, amit muszáj is, hiszen a fiatalokat kell elérnünk, amit nyilván nem engedhet meg a másik oldal. Napi szinten törlik a facebook-oldalainkat és profiljainkat. Mit jelent ez a gyakorlatban? A migráció, a homoszexuális propaganda és sok egyéb modern-liberális trend ellen felszólaltak sokan, ami már kezdett veszélyes lenni. A Facebookot a modern eszmék terjesztésére találták ki, miközben persze a felhasználó “jól érzi magát” és lelkileg függőjévé is válik ennek a virtuális térnek.

Patrióta: Mit jelent az, hogy lelkileg függővé válnak a felhasználók és hogy a tudati terünk is virtualizálódni kezd?

BTG.: Lassan eljutunk oda, hogy ami nincs a képernyőn, a kijelzőn, az nem létezik, az idegenné válik számunkra. Eddig csak a cégekre, vállalatokra volt igaz, hogy ami nincs fent az interneten (Facebookon), az nem létezik, de ez lassan az emberekre, szervezetekre és mindenre igaz lesz. Amikor törölve vagyok a Facebookról, akkor én nagyon jól érzem magam, telefonon és egyéb módon tartom a kapcsolatot a valóban fontos személyekkel, de az átlagember egy tragédiának élné meg, ha nem lehetne fent. Ez vált a társasági térré, a dominánssá. Nincs már jelen a minőségi időtöltés az emberek életében. Ha eltelik egy-két óra úgy, hogy nem nézhetik meg az  üzenőfalukat, a messengerüket, akkor úgy érzik, hogy kimaradnak valamiből, hogy lemaradnak, hogy már nem is fontosak. Ezért hát mindenki igyekszik mindig “online” lenni, ami olyan szürreális képeket eredményez, hogy például egy család úgy ül egy szobában teljesen némán, csak fizikailag együtt, mégis végtelen távolságra egymástól, hogy mindenki valami “okos” eszközt nyomkod, egymáshoz egy szót sem szólva. Ez a virtuális tér, bár “közösséginek” hirdeti magát, de valójában elidegenít és az emberi kapcsolatokat megrontja, ellaposítja.

Sok embernél megfigyeltem, hogy amikor törölve vagyok a Facebookról, akkor úgy viselkedik, mintha nem is léteznék, léteztem volna. Persze, ilyenkor látszik meg, hogy ki az igazi barát, ki képvisel valami fontosat az ember életében. Ugyanez igaz mindenre: amikor törölték a Szent Korona Rádió harmincezres oldalát, mert meg mertük mondani a véleményünket az akkori liberális tüntetéshullámmal szemben (teljesen kulturáltan fogalmazva), akkor a harmincezerből nem sokan érdeklődtek, hogy hova tűntünk a Facebookról, aztán utána se nagyon keresték az egyéb felületeinket. Milliókat értünk el az üzeneteinkkel, de nyilván ezért is kapcsoltak le minket.

A virtuális tér lett a valóság az agymosottak számára, ami azonkívül van, az pedig lassan értelmezhetetlenné válik. Tudati tér is virtualizálódott, hiszen mindent csak ezen keresztül ismerünk, itt szórakozunk, itt töltjük az életünket. Nagy árat fizetünk ezért, hiszen nem csak a lelkünk lesz üres, hanem közben minden felhasználó le van profilozva teljes mértékben, ami profilozáshoz mi, a felhasználók adjuk a képeket, a dossziénkat megírjuk magunkról és annak örülünk, ha minél több ember látja.

Maga a “facebookozás” metódusa is borzasztó és a minőségtelen információfogyasztás, a minőségtelen időtöltésre sarkall. Van ugye a hírfolyam, ami már eleve beszédes: egy folyamról beszélünk, ami elsodor minket. Nonstop jönnek az újabb és újabb posztok az “ismerősökről” (hány százalékukat ismerjük személyesen és valójában?!), a felhasználó teljes tudati tompultságban “ráfekszik” a folyamra és viteti magát. Egyrészt ebben semmiféle autonóm cselekvés nem nyilvánul meg, és minél inkább csak így “szörfölünk”, az agyunkat is erre kondicionáljuk, másrészről pedig töménytelen sokaságú, nagyrészt felesleges témával terheljük az elménket, a lényeget nem is keresve, annak megtalálásának az esélyét sem adva meg.

Patrióta: Vajon mit tartogat a jövő? Megeshet, hogy pár generáció múlva éjszaka jöhet értünk a fekete elektromos Volga, mert az algoritmusok szerint nem vagyunk elég píszík?

BTG.: Nem kell, hogy jöjjön a fekete autó. Ismétlem magam: elérték, hogy a virtuális tér legyen a minden. Elég csak kikapcsolni az illetőt. Elfogadtad a “felhasználási feltételeket”, bármikor lekapcsolhatnak a rendszerről, hatást nem tudsz kifejteni, és így már el is izoláltak. Ha mindenki a Facebookról tájékozódik, ott éli az életét, akkor nem kell fizikailag eltávolítani az embereket, nem kell börtönbe csukni őket, elég, ha nincsenek jelen. Aki pedig önként vállalja, hogy nem is regisztrál, azt automatikusan elkönyvelik potenciális terroristának, őrültnek, elmebetegnek, aki készül valami szörnyűségre és ezért nem teregeti az életét nyilvánosan, őt megfigyelik a régi bevált módszerekkel.

Az is igaz, hogy a kormányok és különböző titkosszolgálatok is figyelik a virtuális teret, hiszen mint említettem, a felhasználók önmaguk tartják naprakészen a saját dossziéjukat. Aki van annyira gyengeelméjű, hogy a Facebookon, vagy egyéb felületen szervezkedik, azért valóban jön a fekete autó.

Patrióta: Tudsz mondani konkrét esetet, amikor érezted, hogy nagy hátrányt szenvedtél a kitiltások miatt?

BTG.: Folyamatosan csak nagy hátrányokat szenvedünk el, hiszen nem érjük el a saját közönségünket, szimpatizánsainkat sem, akik javarészt – tisztelet a kivételnek -, annyit is érnek, hiszen lusták feljönni a honlapjainkra, és eléjük kell tolni a Facebookon a híreket. Számokban kimutatható, hogy amikor lekapcsolják egy-egy kínszenvedéssel felépített Fb-oldalunkat, utána mennyivel esik a cikkeink olvasottsága.

Egy konkrét esetet elmesélnék, hogyan folyik össze a virtuális valóság a való élettel. Amikor kitiltottak Romániából, hogy ne tudjak eljutni az erdélyi vármegyés bajtársakhoz, akkor az erről készült videós beszámolót raktam volna ki a Facebookra, a határtól visszafelé tartva,  jött a rendszerüzenet, hogy a Facebook is kitiltott. Kínomban persze nevettem, hogy nemcsak Románia, hanem a Facebook is kitiltott, és ezért nem is tudok hírt adni magamról…

A Farkasok FB-oldalának törlése is nagy baj, hiszen egy esetleges látványrazziáról, hatósági vegzálásról nem tudunk hol hírt adni magunkról.

Patrióta: Mit lehet tenni, és mit ajánlasz a személyeknek, és a szervezeteknek külön?

BTG.: Uraltságot, az uralom átvételét ebben a helyzetben is. Tudatosítani kell, hogy mit keresek, kivel akarom a kapcsolatot felvenni, pontosan miért is lépek fel például a Facebookra. Mit is akarok csinálni az interneten? Gondoljam át mielőtt leülök a géphez, kezembe veszem az okostelefont, hogy mi a cél. A céltalan szörfözgetéssel fel kell hagyni, ahogy a túlzott kitárulkozással is. Én mindent úgy teszek ki, hogy azzal valami célom van. Mivel vállaltam bizonyos közszereplést, ezért muszáj nekem is használnom a közösségi teret, megosztok magamról, a családomról képeket, a nyilvánosságnak szánt cikkeimet természetesen, de próbálom nem ott élni az életemet. Legyenek a való életben értelmes elfoglaltságaink. Sokan nem ismerik, de van olyan, hogy könyv, ami lapokból áll és nem pdf kiterjesztésű, lehet sportolni, kirándulni a természetben, jókat beszélgetni értelmes témákról és lehet sorolni még a minőségi időtöltés kritériumait.

Sajnos a hazafias szervezetek között is egyre inkább az átvirtualizálódás a jellemző: valós tevékenységnek könyvelve el a facebookos-internetes munkavégzést, ami valahol jogos, hiszen például megírni egy cikket a Szent Korona Rádióra, vagy akár ide, a Patriótára valóban munkát jelent, de mindig tudatosítsuk ennek a jelentőségét, hogy ez csak virtuális híradás. A valós tettekre helyezzük a hangsúlyt, az autonóm cselekvésre, ugyanis csak a való életben elért eredmények számítanak.

A lényegi kommunikációt ne az interneten végezze egyik szervezet sem. Aki kicsit is komolyan veszi magát és a ténykedését, az nem beszél meg fontos, politikai, mozgalmi kérdéseket az interneten, hiszen az ellenségeink olvashatják és sok esetben olvassák is ezeket.

A fentebb vázolt helyzetből, hogy mennyire is uralkodóvá vált már a Facebook, következik az is, hogy mégis muszáj valamilyen szinten jelen lenni. Ezt az interjút se olvasnák, ha nem kerülne ki semelyik nagyobb Facebook-oldalra… Ezért is reménytelen a helyzet, hiszen nem tudjuk kikapcsolni ezt a szörnyeteget, ezért nincs más hátra, mint a farvizén okosan evezni.

Patrióta: Egy kissé másik témára rákanyarodva: A nemzetbiztonsági bizottság nemrégiben azt vizsgálta, hogy a HVIM jelent-e terrorveszélyt​, illetve nemzetbiztonsági kockázatot. A bizottság megállapítása szerint nem áll fenn a mozgalmatokkal kapcsolatban egyik tényező sem, hogyan értékeled ezt?

BTG.: Egy hosszabb folyamatnak tartom az egészet, amiről az “Egy harcos gondolatai” rovatomban írtam bővebben már. A lényeg, hogy szerintem valaki megelégelte ezt a kirakatot, nem akart a máig tisztázatlan bőnyi-ügy fiaskója után további látványrazziákat és kínos ügyeket. A HVIM és a Farkasok is egy teljesen törvényesen működő, normalitást képviselő szerveződés. Előbbi egy bejegyzett civil szervezet is. Az lenne a felháborító, ha vegzálnának minket. És ezért felháborító a Facebook cenzúrája is…

“Amikor törölve vagyok a Facebookról, akkor én nagyon jól érzem magam, telefonon és egyéb módon tartom a kapcsolatot a valóban fontos személyekkel, de az átlagember egy tragédiának élné meg, ha nem lehetne fent.” /Barcsa- Turner Gábor/

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Kíváncsiak a kormányok a netes tevékenységünkre <<

>> Totális cenzúra indul, 15 milliárdos bírság “gyűlöletkeltő” posztonként <<

Kapcsolódó tartalmak