Határtalan 

Ezen még a liberálisok is kiborultak

A Szlovákiának nevezett tragikomédia újabb hihetetlenül arrogáns lépésre szánta el magát: tilos lesz a magyar himnuszt elénekelni bizonyos helyeken: elsősorban a DAC szurkolói miatt született a törvénymódosítás, de érinti a megemlékezéseket, sőt még a szentmisét is.

A törvénymódosítás a Szlovák Nemzeti Pártnak köszönhető. Eredetileg a szlovák címert féltették a közelgő jégkorong világbajnokságtól, mivel annak logójában – valóban hitvány módon – a címerben lévő hármas halmot hokiütőkre cserélték le.

A “nemzetiek” kidolgozták saját javaslatukat, amely a szlovák állami szimbólumokat hivatott védeni. Ez szabályozza majd többek között május 15-től azt, hogy Szlovákiában mikor megengedett más országok himnuszait elénekelni.

A parlamentben elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

Ondrej Dostál (Szabadság és Szolidaritás) kritikát fogalmazott meg a törvény ellen, amely szerinte túl merev. Erre válaszolta a törvény egyik beterjesztője, Dušan Tittel, hogy Dostál valószínűleg még sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában.

A március 27-én elfogadott jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket. Az eredeti SNS-es elképzelés szerint magánszemélyekre is ki lehetett volna róni ezt a bírságot, és csakis az ellenzéki Ondrej Dostál módosító javaslatának köszönhető, hogy ez a passzus kikerült a szigorításból. Így kizárólag jogi személyek – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy akár sportklubok – sújthatók pénzbírsággal, amennyiben megszegik az új törvényt.

A törvénymódosítást 108-an támogatták, a 13 tagú Híd frakcióból kilencen voksoltak mellette – köztük a magyar nemzetiségű képviselők is – kivéve a szavazás során tartózkodó Cséfalvay Katalint és Peter Kresákot, valamint a porckorongműtéte után jelenleg otthon lábadozó Bugár Béla pártelnököt és Peter Antalt, akik nem voltak jelen az ülésen. A szlovák kormány támogatókra talált az ellenzék soraiban is, többek között Marian Kotleba pártja megszavazta a javaslatot.

A Szlovákiának nevezett tragikomédiában tilos lesz a magyar himnuszt elénekelni.

A kialakult helyzetre reagáltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki tagjai is. Alább a közleményük:

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki tagszervezetei tiltakoznak azon jogszabály ellen, mely május 15-től büntethetővé teszi a magyar himnusz eléneklését Felvidéken.

A közeljövőben elfogadott törvényjavaslat az adott ország hivatalos delegációjának jelenlétéhez köti himnuszának eléneklését. Delegáció hiányában pedig büntethetővé teszi azokat a jogi személyeket, akik kapcsolatba hozhatóak a himnusz „törvénytelen“ eléneklésével. Ez, a Mečiar-korszakot idéző, elnyomó intézkedés alapvető nemzetiségi jogaitól fosztja meg a felvidéki magyarságot. A tervezet parlamenti vitája során a beterjesztők egyértelművé tették, hogy elsősorban a dunaszerdahelyi futballmérkőzéseken szokássá vált himnuszéneklés zavarja komplexusoktól terhelt lelkivilágukat. Az elfogadott jogszabály azonban nem csak a stadionlátogató szurkolók életét korlátozza. Hatással van az önkormányzati-, egyházi- és iskolai ünnepségekre is, valamint minden olyan kulturális eseményre, mely a szülőföldjén maradt elszakított magyarság öntudatának megőrzését szolgálhatja.

Felháborító, hogy a törvényjavaslatot a kormánykoalícióban ülő HÍD-párt, magukat magyarnak valló, janicsárlelkű képviselői is megszavazták. Mi, felvidéki vármegyések természetesen nem engedjük magunkat megfélemlíteni. Előállhatnak akármennyi törvénymódosítással, fenyegethetnek bírsággal, börtönnel, a símaszkos szlovák rendőrök gumibotjainak árnyékában is büszkén fogjuk énekelni, hogy „Isten, áldd meg a magyart!“.

 Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – Felvidék

 

 /hvim-felvidek.hu nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak