Határtalan 

Ez is csak Romániában fordulhat elő: a temetőt védő székelyek kaptak bírságot

A Hargita megyei csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését az úzvölgyi temetőnél nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően, írja az MTI. Ilyen az, ha nincs valós védelem és a magyar külügy csicska.

A jegyzőkönyvet Grüman Róbert tette közzé a közösségi oldalán. Eszerint a csendőrség 3 ezer lejes (204 ezer forint) bírságot rótt ki. A székely elöljáró az MTI-nek azt mondta: a jegyzőkönyv alapján csak annyi derül ki, hogy a tüntetést 48 órával az esemény előtt kellett volna bejelenteni, és ennek elmulasztása miatt szankcionálták.

Grüman Róbert a bírság érvénytelenítését fogja kérni a bíróságon, az eljárás során vélhetően többet meg fog tudni a csendőrség álláspontjáról.

Grüman jelentette be a Kovászna megyei önkormányzat június 6-i rendkívüli munkaülését az Úzvölgyében, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a katonai temetőnél tervezett törvénytelenségek megakadályozására meghirdetett akcióval. Grüman az MTI kérdésére azt mondta: a rendőrségi jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy ez is összefüggésben állhatott-e a bírság kiszabásával.

A moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen és törvényellenesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Június 6-án  székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni az emlékmű átadását, de  több ezer román soviniszta erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miközbem magyar sírok keresztjeit tépték ki…

Imádkozó magyarokra támadtak, majd meggyalázták az úz-völgyi katonai temető magyar sírjait a román soviniszták

/Index nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak