Belföld 

Európa hulladéklerakójává válik Magyarország

Több mint 41 ezer tonna horvát szennyvíziszapot szállítottak Magyarországra 2018-ban. Ezt a szennyvíztisztítás során keletkező bűzös mellékterméket több mint 2000 kamionnal transzportálták a Székesfehérvár melletti lerakóhelyként használt régi agyagbányába.

A Pest Megyei Kormányhivataltól származó adatok szerint a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun 34 ezer, a Kemis Termoclean pedig 7 ezer tonna szennyvíziszapot hozott be Magyarországra. Az exporttal a két cég lényegében megszabadította Horvátországot Zágráb teljes évi szennyvíziszaptermésének elhelyezési gondjától. A horvát főváros napi 100 tonnányi iszapot termel, ez a mennyiség teszi ki az országban keletkező iszap felét.

A magyar államnak ebből az üzletből semmilyen profitja nem származott, annál inkább az üzletben részt vevő magánvállalkozóknak. A Fehérvári Téglaipari Kft. számára nem gond, hogy a külföldről származó masszát is beöntik a magyar hulladékanyagok mellé, főleg, hogy ezáltal tetemes mennyiságű nyereségre tettek szert. A cégnek a 2018-as beszámolója szerint 792 millió forintos forgalma volt, ennek pedig az 57 százalékát, azaz 426 millió forintot adózott, tiszta haszonként tudta elszámolni. Horváth Sándor, a cég ügyvezetője 98 millió forintot osztalékként ki is vett a kasszából.

A biznisz idén is folytatódhat, ugyanis Girk Kalun szállítási engedélyét, meghosszabították. A vállalat 2019. december végéig további 48 ezer tonna, vagyis mintegy 2400 kamionnyi iszapot hozhat be Zágrábból.

A Girk Kalun számára kapóra jött a magyarok engedékenysége, mivel Horvátországban két éve nagyon kényelmetlen helyzetbe került, miután kiderült, hogy a zágrábi iszapot egyszerűen mezőkre teregette ki a vállalat egyik alvállalkozója. A környezetszennyezési botrány miatt a Girk Kaluntól megvonták az egyik engedélyét, és egy ideig arról is szó volt, hogy elveszítheti a zágrábi városvezetéssel kötött, kétmilliárd forintnak megfelelő 50 millió kunás szerződését. Már akkor, 2017-ben felvetődött, hogy a magyarországi szállítás jelentheti megoldást.

Cseresnyés Péter államtitkár szerint a szállítás és a lerakás menete megfelelt az Európai Uniós jogszabályoknak.

Székesfehárvár megyei jogú város önkormányzata az közhangulat fokozódása miatt közleményt adott ki. Igaz, hogy arról nem szólnak, hogy mit akarnak kezdeni a mostanáig lerakott iszappal, viszont az pozitív fejleményként értékelhető, hogy a terület bővítését nem engedélyezték.

Az elmúlt hónapokban szó volt arról is, hogy Egerszalók közelében is létesítenének egy szennyvíziszap lerakóhelyet Olaszországból, és Szlovéniából származó iszap számára, viszont ez a környékbeliek tiltakozása hatására meghíúsulni látszik.

/24.hu nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak