Belföld 

EU csalásügyi hivatal: korrupciógyanús a 4-es metró – Felcsúton is vizsgálatot fognak tartani

Hétfőn délben érkezett Budapestre az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága (CONT). A háromnapos tényfeltáró út célja, hogy ellenőrizzék, az uniós források elköltése szabályszerűen, hatékonyan történt-e.

Érkeztek javaslatok a részünkről és a Fidesz részéről is, amiket részben figyelembe vett a bizottság, egy két javaslatot beépítettek a programba így jött létre egy kiegyensúlyozott és kiegyenlített program, amiben mind az ellenzéki, mind a kormánypárti javaslatok beépültek

– mondta a helyszínválasztás menetéről Jávor Benedek az euronewsnak. A Párbeszéd Európai Parlamenti képviselője a küldöttséggel tart.

A küldöttség érkezése napján, hétfőn megnézte a 4-es metrót, melynek az építését vizsgáló OLAF-vizsgálat (az EU csalásügyi hivatala) szabálytalanságokat és korrupció gyanúját állapított meg. Kedden a felcsúti kisvasutat ( hivatalos nevén a Vál-völgyi Kisvasút) fogják megnézni.

A küldöttség meglátogatja a 2008-ban létrehozott budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézetet is. A 4-es metrót, aminek építésénél az OLAF-vizsgálat (az EU csalásügyi hivatala) szabálytalanságokat és korrupció gyanúját állapított meg. Megnézik a Zeneakadémiát és a Pesti Vígadót is. A két felújítás annyira jól sikerült, hogy a bizottság hivatkozik rájuk az uniós támogatások felhasználásának népszerűsítésekor.

Jávor Benedek javaslatára bekerült a programba a Budapest szíve projekt. A 15 milliárd forintos fejlesztés csaknem kétharmadát EU-s forrásból finanszírozták. Ezt a projektet is vizsgálta az OLAF, és szabálytalanságokat állapított meg. A projekt kiírója az akkor Rogán Antal vezette V. kerület és a főváros volt.

/Euronews-Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak