Kékfény Külföld 

ETA-tagokat fogtak el Berlinben

Európai elfogatóparancs alapján Berlinben pénteken őrizetbe vettek körözött két spanyol állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet tagjai.

A hírt  Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter közölte a Twitter-oldalán.

 


Silke Becker, a német ügyészség szóvivője szerint az egyik férfit 2007-ben spanyol vasúti létesítmények és bankok ellen elkövetett terrorcselekményekkel vádolják.

A másik férfit – így a német vádhatóság illetékese – Franciaországban keresték, őt azzal gyanúsítják, hogy 2007 előtt egy bűnszervezet tagja volt. A 29 és 37 éves férfiakat most vizsgálóbíró hallgatja ki.

Becker szerint a vádhatóság letartóztatásukat akarja elérni, így a későbbiekben ki lehetne őket adni a spanyol illetve a francia hatóságoknak.

A Baszkföld és Navarra függetlenségéért harcoló ETA terrorszervezet 1959-ben jött létre, és 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel. Ugyanakkor megtartotta fegyvereit és alvilági szervezetét sem oszlatta fel. Az évtizedek alatt a hivatalos adatok szerint a baszk terroristák által elkövetett mintegy 4000 merényletben 829 ember halt meg.

Franciaország, főleg a spanyol határ környéke, ahol a baszkok lakta terület keleti része is fekszik, hagyományosan az ETA hátországa volt.

 

/ alfahír nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak