Külföld 

Észak-Koreától kapta a vegyi fegyverekhez használt alapanyagokat a szíriai kormány

Legalábbis a The New York Times szerint, amit egy ENSZ-jelentésre hivatkozva közölt.

A dokumentumot olyan ENSZ-szakértők írták, akik az Észak-Koreával szemben hozott szankciók betartását figyelik. António Guterres főtitkár szóvivője azt mondta, ők még nem látták ezt a jelentést.

Ha van is ilyen, akkor sem tudom, hogy mikor hozzák nyilvánosságra

– fogalmazott Stéphane Dujarric, hozzátéve, hogy minden tagállamnak kötelessége betartani az érvényben lévő szankciókat.

A The New York Times információ szerint 2012 és 2017 között Phenjan 40 szállítmányt küldött Damaszkuszba. Egyebek mellett hőmérőket, saválló csempéket és speciális szelepeket kapott a szíriai vezetés. A jelentés szerint észak-koreai szakemberek utaztak Szíriába, hogy az ottani vegyifegyver-központokban segítsenek a damaszkuszi kormány technikusainak.

A damaszkuszi vezetés egy 2013-as szaringázzal végrehajtott támadás után, nemzetközi nyomásra beleegyezett abba, hogy megsemmisíti vegyifegyver-készleteit, az ENSZ szerint azonban nem tett eleget kötelezettségeinek, és tavaly áprilisban ismét szarint vetett be Hán Sejkúnban. A felkelők szerint azóta többször dobtak klórgázos bombát az állásaikra. Damaszkusz tagadja, hogy vegyi fegyvert használt volna.

A The New York Times cikke megjegyzi, ha beigazolódik, hogy Észak-Korea és Szíria összejátszik egymással, az egyértelművé teszi, hogy kudarcot vallott az a nemzetközi kezdeményezés, amely el akarta szigetelni a két országot.

Kapcsolódó tartalmak