Bevetési Irány Külföld 

Észak-Korea válaszcsapással fenyegette meg az USA-t

Válaszcsapással fenyegette meg Észak-Korea kedden az Egyesült Államokat, amiért az a legerőteljesebb szankciók alkalmazását kérte Phenjannal szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előző napi, rendkívüli ülésén – jelentette kedden a KCNA észak-koreai hírügynökség. Közben Észak-Korea ENSZ-nagykövete újabb “ajándékcsomagot” helyezett kilátásba az Egyesült Államok felé, amellyel a vasárnap sikeresen lezajlott eddigi legnagyobb hidrogénbomba teszt folytatására, illetve egy interkontinentális ballisztikus rakéta fellövésére utalt.

A KCNA az észak-koreai külügyminisztérium egy meg nem nevezett szóvivőjét idézte, aki úgy fogalmazott: “a magunk ellenoffenzívájával fogunk válaszolni az Egyesült Államok szégyenletes szankcióira és nyomásgyakorlására, és az ezt követő minden katasztrofális következményért pedig teljes mértékben az Egyesült Államokat fogja terhelni a felelősség”. Az Egyesült Államoknak egy pillanatra sem szabad megfeledkeznie Észak-Korea jelenlétéről és a birtokában lévő interkontinentális ballisztikus rakétáról (ICBM), valamint atom- és hidrogénbombájáról – tette hozzá a szóvivő.

Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy olyan hidrogénbombát, amelyet képes lenne egy ICBM-re is felszerelni

A Reuters keddi tudósítása szerint Észak-Korea ENSZ-nagykövete Genfben most először erősítette meg, hogy országa vasárnap az eddigi legerősebb hatású hidrogénbombát tesztelte és további “ajándékcsomagot” helyezett kilátásba. Han Tae Song megfogalmazása szerint:

“Az országom minapi önvédelmi lépései olyan ajándékcsomagok, amelyeknek nem más a címzettje, mint az Egyesült Államok. Az Egyesült Államok további ajándék csomagokat fog kapni az országomtól mindaddig, amíg a vakmerő provokációkra és hiábavaló próbálkozásokra épít, hogy nyomást gyakoroljon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra.”

Az utóbbi fenyegetés kapcsán lényeges, hogy kedden az Asia Business Daily című szöuli napilap meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva jelentette, hogy Észak-Korea feltehetően egy ICBM-t szállít a nyugati partvidékére, ahol Phenjannak rakétakilövő létesítményei vannak. A rezsim megalapításának évfordulója most szombaton lesz, így esélyes, hogy akkor lőnék fel az újabb rakétát.

 

Kapcsolódó tartalmak