Külföld 

Észak-Korea történelmi bejelentést tett

Észak-Korea kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, jelentette be a phenjani olimpiai delegáció vezetője. A kommunista állam küldöttsége egyórás találkozón vett részt a dél-koreai elnökkel, aki szintén üdvözölte az évek óta várt enyhülést. 

 

Nem csak a sporté azonban a főszerep a téli olimpián: az észak-koreai delegáció hivatalos találkozón vett részt a dél-koreai elnökkel, miután történelmi bejelentést tettek.


A phenjani küldöttség vezetője szerint országa készen áll az Egyesült Államokkal való tárgyalásra.

Mun Dzse-In szöuli elnök üdvözölte a bejelentést, szerinte azonban Észak-Koreának a Washingtonnal való kapcsolatát is párhuzamosan kell enyhítenie. Az elnök kiemelte: a kommunista állam vezére, Kim Dzsong Un is elkötelezett a párbeszéd mellett.

Nem mindenki örül azonban a hírnek: több mint száz dél-koreai tüntető gyűlt össze phjongcsangban, hogy az északiak részvétele ellen tüntessen. Szerintük a szöuli elnök összejátszik a phenjani diktátorral.

„Mun Dzse-In elnök jelenleg erősen szimpatizál az észak-koreai diktátorral. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozunk. Szomorú, de a saját elnökünk és a phenjani diktátor ellen is tüntetünk” – mondta az egyik szervező.

Tovább nehezíti a kapcsolatok enyhítését, hogy Észak-Korea a napokban vádolta meg az Egyesült Államokat azzal, hogy a gazdasági szankciókkal konfliktust provokál a Koreai-félszigeten.

 

A Fehér Ház reagált a hírekre

“Létezik egy világosabb út Észak-Korea számára, amennyiben a nukleáris leszerelést választja. Meglátjuk, hogy Phenjan üzenete tényleg hajlandó-e a találkozóra, amely az első lépése lenne atomprogramja felhagyásának”

– írják közleményükben, hozzátéve, hogy:

“Az Egyesült Államoknak és a világnak továbbra is világossá kell tenniük, nincs jövője az észak-koreai nukleáris fegyverkezésnek.”

 

/ atv.hu nyomán Patrióta /

 

Kapcsolódó tartalmak