Külföld 

Észak-Korea kineveti az újabb ENSZ-szankciókat

Magyar idő szerint hétfő éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozatban az eddig is érvényben lévőkön túl újabb szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen, válaszul a a szeptember 3-i kísérleti hidrogénbomba-robbantásra. A szankciók minden ENSZ-tag számára megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak.

A tételek a nagyhatalmak közti kompromisszumot mutatják, ugyanis az Egyesült Államok ennél szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de a vétójoggal rendelkező, és Észak-Koreával szemben megengedőbb Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett.

A múlt héten az Európai Unió saját hatáskörben is kiterjesztette a szankciókat: gyakorlatilag betiltotta a kereskedelmet – különös hangsúllyal a kőolajszármazékokra – a kelet-ázsiai diktatúrával, akárcsak az ottani gazdasági befektetéseket, ezen kívül elrendelte minden egyes onnan érkező rakomány és személyes poggyász alaposabb átvizsgálását. Az észak-koreai repülőgépeket egyébként szintén kitiltották az unió légteréből.

/MTI nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak