Külföld 

Erdogan kíméletlenül megmondta az igazságot Netanjahuról és Izraelről

Recep Tayyip Erdogan, török államfő azzal vádolta a Netanjahut, hogy “állami terrort folytat”. “Netanjahu, zsarnok vagy. Te vagy az állami terror vezetője” – mondta Erdogan, aki azzal vádolta Izraelt, hogy “ártatlan férfiak, nők és gyerekek tízezreit gyilkolja Palesztinában”. Isztambulban, egy rendezvényen, úgy fogalmazott: “Ne rúgj bele az ellenségbe, akit a földre terítettél. Nem egy zsidó vagy te Izraelben” – írja az MTI.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Erdogan egy ifjúsági rendezvényen mondta ezt.

 Most már napi szinten ki vagyok téve az antiszemita zsarnok Erdogan trollkodásának

– mondta Netanjahu egy keresztény katonákkal vasárnap tartott találkozón Tel-Avivban.

Ő megszállott Izraellel szemben. Ő aztán tudja, hogy mi az az erkölcsös hadsereg és a valódi demokrácia, szemben a (török) hadsereggel, amely nőket és gyerekeket mészárol le kurd falvakban, és szemben az állammal, amely, sajnálatomra, napról napra egyre diktatórikusabbá válik

–  mondta az izraeli kormányfő.

Netanjahu korábban a Twitteren reagált Erdogan szombaton elhangzott kijelentéseire, “Észak-Ciprus megszállójának” nevezve őt, akinek – mint az izraeli miniszterelnök fogalmazott – “hadserege nőket és gyerekeket mészárol le kurd falvakban, Törökországon belül és kívül”.

A szópárbajba beszállt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is, aki Twitter-profilján “a modern idők hidegvérű gyilkosának” nevezte Netanjahut.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatokat számos ügy terheli, köztük az Izraelben idén júliusban elfogadott nemzetállam-törvény, amely a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt, és az arab nyelvnek hivatalos helyett különleges státust ad. Törökország rendíthetetlen bírálója Izrael palesztinokhoz viszonyuló politikájának, és régóta kampányol azért, hogy Izrael vessen véget a Gázai övezettel szemben bevezetett blokádnak.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak