Plusz 

Erdogan: Jeruzsálem Palesztina fővárosa legyen!

Törökország elnöke arra biztatja a muzulmán országokat, hogy ismerjék el Jeruzsálemet a Palesztin állam elfoglalt fővárosaként.

 

Recep Tayyip Erdogan erről az Iszlám Együttműködési Szervezet isztambuli csúcstalálkozóján beszélt, ahol semmisnek nevezte, hogy Washington évtizedek diplomáciai konszenzusát felrúgva a múlt héten Jeruzsálemet hivatalosan is elismerte Izrael fővárosának.

Erdogan egyben terrorállamnak bélyegezte Izraelt, arról viszont ezúttal nem beszélt, hogy országa valóban megszakítja-e vele a csak 2016-ban visszaállított diplomáciai kapcsolatokat, jóllehet Washington lépése előtt még ezzel fenyegetőzött. Mahmoud Abbász palesztin vezető szerint az Izrael-párti USA nem vehet részt a békefolyamatban.

A BBC tudósítója szerint ugyanakkor számos muszlim állam csak miniszteri szinten képviselteti magát a találkozón, ami azt jelzi, hogy nem fűznek hozzá magas reményeket. Azt is hozzátette, hogy az iszlám világban viszonylag visszafogott volt a reakció a Jeruzsálem-ügyre.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Kelet-Jeruzsálemet, amit azonban a palesztinok majdani államuk fővárosának tekintenek. Jeruzsálem státusza a Közel-Kelet és a világ egyik legneuralgikusabb ügye, és az akadozó békefolyamatnak elvileg épp arra kéne irányulnia, hogy a város egyszerre lehessen Izrael és Palesztina fővárosa.

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Iráni védelmi miniszter: Trump lépése felgyorsítja Izrael pusztulását
>> Putyin: Az amerikai döntés még instabilabbá teszi a közel-keleti helyzetet
>> Erdogan: Izrael egy terrorállam
 

/ Index nyomán Patrióta;   Vezető kép: AFP /

Kapcsolódó tartalmak