Extra 

Érdekli a mesterséges intelligencia? Otthonról is végezhető 30 órás ingyenes képzés indult

Napjaink egyik legérdekesebb technológiai újításával, a gépi tanulással kapcsolatban tett közzé bárki számára elsajátítható tudásanyagot a Helsinki Egyetem. A 30 órás program ingyenes, és akár otthonról is elvégezhető.

Már most rengeteg kísérlet és cég foglalkozik a mesterséges intelligenciával, hiszen egy valóban sokoldalú technológiai újításról van szó. Ennek ellenére sokan, sokféleképpen igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az MI egyáltalán nem veszélytelen, mert ha egyszer elkezdődik, félő, hogy onnan már nem lesz visszaút.

A vészjelzések ellenére az MI azonban továbbra se nagyon ismert terület, mert a szakemberek szerint rengeteg mindent kell még ahhoz megismernünk, hogy átfogó ismeretekkel rendelkezzünk róla. Épp ezért is döntött úgy a Helsinki Egyetem, hogy egy online elvégezhető kurzust indítva mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy kicsit jobban beleássa magát a területtel kapcsolatos tudnivalókba – mindezt ingyen.

A The Elements of Artificial Intelligence címmel közzétett csomagot a vonatkozó beszámoló szerint a finn Reaktor nevű technológiai céggel karöltve készítette az egyetem. A fejezetenként három szekcióból álló program összesen 30 óra alatt elsajátítható anyagmennyiséget tartalmaz, kezdve a gépi tanulás alapjaitól a neurális hálózatok építésének elméletéig, egy kis scifivel bezárólag, a kurzus ugyanis a jövőnkre gyakorolt lehetséges hatásokat is pedzegeti.

Az angol nyelven íródott leckesorozat már elérhető és máris rengeteg ember érdeklődött iránta: 24 ezren végezték el eddig, ráadásul mind különböző korosztályhoz tartoznak. A legfiatalabb résztvevő alig múlt 20, a legidősebb pedig, aki fellapozta, már a 75-öt is betöltötte.

“Mindenki kíváncsi a mesterséges intelligenciára, mert úgy vélik, a jövőt alapjaiban meghatározó dologról van szó. Tudni akarják, hogyan hathat az életükre, és hogyan használhatják” – mondta a Reaktor egyik alkalmazottja, Janina Fagerlund.

/HVG-Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak