Betolakodók Bevetési Irány Külföld 

ENSZ: népirtás folyik Mianmarban

800 hektáros területen épít ideiglenes menekülttábort Banglades a Minmarból elüldözött 370 ezer rohingja muzulmánnak.

A buddhista többségű Mianmar azután katonai akciót az országban élő kisebbség ellen, miután rohingja lázadók öltek meg rendőröket. Azóta taposóaknákat telepítettek a határra, hogy az elüldözöttek ne térhessenek vissza. Az ügyben az ENSZ is megszólalt.

“Felszólítom a mianmari hatóságokat, függesszék fel a katonai akciókat, szüntessék be az erőszakot, állítsák vissza a jogrendet, és tegyék lehetővé a visszatérést azok számára, akiknek el kellett hagyniuk az országot!”

– mondta az ENSZ főtitkára. Amikor egy újságíró azt kérdezte, hogy szerinte népirtás-e, ami Mianmarban folyik, Antonio Guterres visszakérdezett: vajon van-e jobb szó arra, hogy a rohingja népesség harmadának menekülnie kellett az országból?


Forrás: EuroNews

 

A mianmari hadsereg egész falvakat perzselt fel, a menekült rohingják beszámolói szerint a katonák sok embert megöltek, a gyerekeket a folyóba dobták, a felnőtteket lelőtték. A menekültek a mocsárvidéken, folyókon átjutva érték el a szomszédos Bangladest.

Közben Mianmar de facto vezetője, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Csí bejelentette, nem vesz részt az ENSZ Közgyűlésének jövő heti ülésén. Az elnököt egyre több kemény kritika ér amiatt, ahogy kormánya a rohingja válságot kezeli.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/EuroNews nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak