Belföld Hír24 Kékfény Közélet 

Elszámoltatás: Szilvásyt, Galambost és Laborcot is felmentették

Jogerősen is felmentette a bíróság Szilvásy Györgyéket az úgynevezett kémperben. A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa helybenhagyta az elsőfofú ítéletet. A Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetőjét, Galambos Lajost és Laborc Sándort kémkedéssel és bűnpártolással vádolták. Az ügyet eredetileg 2040-ig titkosították, de felülvizsgálják az ügyet.

Egymás után érkeztek a Fővárosi Ítélőtáblára a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői az úgynevezett kémper másodfokú tárgyalására.

A vád szerint Galambos Lajos, 2007-ben bolgár szakembereket hívott a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, hogy több középvezetőt hazugságvizsgálatnak vessenek alá.


Forrás: hírTV

 

A szakemberek akikről később kiderült, hogy oroszok, a harmadrendű vádlott P. László biztonsági cégének közreműködésével végezték el a feladatot, melynek során a gyanú szerint akár államtitkokhoz is hozzáférhettek. Az ügyben korábban Galambost és Laborczot mint az NBH korábbi vezetőit kémkedéssel, Szilvásy György volt titokminisztert felbujtóként elkövetett kémkedéssel, míg a biztonsági cég vezetőjét bűnpártolással vádolták.

A Debreceni Törvényszék 2013-ban meghozott elsőfokú ítéletében Galambost és Szilvásyt egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetésre, Laborcot egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte, míg a vállalkozót felmentette. Az ítéletet másodfokon eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték, így kezdődött újra az ügy tárgyalása Kaposváron, ahol a törvényszék tavaly valamennyi vádlottat felmentette.

Ahogy a korábbi tárgyalások, a másodfokú eljárás is a nyilvánosság kizárásával zajlott, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

„A kémkedés bűntette és más bűncselekmény miatt dr. Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy elsőrendű vádlott és társai ellen indított büntetőügyben a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa 2016 szeptember 8. napján kihirdetett sztkb I/1/2015/37 számú ítéletét, dr. Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy elsőrendű, dr. Szilvásy György másodrendű, dr. Püski László harmadrendű és dr. Laborc Sándor negyedrendű vádlottak vonatkozásában helybenhagyja, azzal, hogy az eljárás során felmerült 2 291 520 forint bűnügyi költséget viseli az állam” – így a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának tanácsvezető bírója, Szabó Éva.

Az ügyet eredetileg 2040-ig titkosították, ennek feloldását vizsgálja a Nemzeti Védelmi Szolgálat, döntés még nincs.

/ hírTV nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak