Belföld 

Élő közvetítés miatt okozott balesetet a román cigány kisbuszos

A Pest megyei 4-es főúton okozott halálos balesetet a vendégmunkás román cigány kisbuszos, mindezt azért, mert élő közvetítésére érkező hozzászólásokat olvasta. 

A baleset kedd este, a 4-es főút 59-es kilométerénél történt, egy kisbusz és egy homokot szállító teherautó ütközött össze. Az áldozatok a román rendszámú kisbusz utasai voltak, romániai sajtóértesülések szerint heten közülük román állampolgárok.

Az Adevarul oldalán és több más romániai portálon is közzétett felvételen az látszik, hogy a sofőr önmagát is filmezi, majd a telefonja kameráját az út felé fordítja, és egy egyenes útszakaszon egy kisbusz, valamint egy teherautó előzésébe kezd. Látható, hogy jön szembe a piros fülkéjű teherautó, de a sofőr semmit nem próbál tenni azért, hogy elkerülje az ütközést, majd a felvétel hirtelen véget ér.

A román sajtóba a felvételnek egy olyan változata került, amelyen a lejátszott közvetítést nézi és román nyelven kommentálja egy férfihang, miközben a háttérben zene hallatszik. Azt állapítja meg, hogy a sofőr bizonyára azért nem figyelt az útra, mert előzés közben az élő közvetítéséhez fűzött kommentárt olvasta.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a kisbusz Szlovéniából tartott Románia felé. Utasai a Maros megyei Désfalváról (Deaj) származtak. A román külügyminisztérium kedden késő este azt közölte, hogy az áldozatok nagy számára való tekintettel a holttestek hazaszállításának költségeit a minisztérium sürgősségi alapjából fedezik.

Román cigány vendégmunkások

Az MTI megtudta, többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő cigány férfiak és nők voltak a baleset áldozatai, éppen egy szlovéniai munkáról tértek haza. Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár (Balauseri) polgármestere elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő (Agristeu) lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván.

Székely László, a Maros megyei Mikefalva (Mica) polgármestere azt mondta: a gépkocsit a községhez tartozó Désfalván (Deaj) élő, fuvarozással foglalkozó vállalkozó vezette, akinek két gyermeke maradt árván. Az autóban utazott ugyanakkor egy, a községhez tartozó Felsőkápolnán (Capalna de Sus) élő testvérpár, és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván.

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy befejeződött az áldozatok azonosítása. A tárca előző nap válságstábot állított fel, mely az azonosításon túl a családok értesítését, a halotti bizonyítványok kiállítását, és az áldozatok hazaszállítását szervezte meg.

A Maszol.ro ugyanakkor a román sajtóra hivatkozva azt írja, hogy 35 gyerek maradt árván, valamint, hogy a sofőrnek már volt egy komoly balesete, akkor egy 21 éves lány kómába esett.

/Index nyomán Patriota.info/

Kapcsolódó tartalmak