Bevetési Irány Külföld 

Elhalgattak a propaganda hangfalak a koreai határon

Dél-Korea hétfőre virradóra leállította a propagandát sugárzó hangszóróit az észak-koreai határon, hogy békés légkört teremtsen az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozóhoz. Utoljára 2015 közepe és 2016 januárja között szüneteltek az adások, amelyeket a phenjani vezetés negyedik nukleáris kísérletét követően indítottak újra.

 

Leállította a propagandát harsogó hangszóróit az észak-koreai határon Szöul, hogy békés légkört teremtsen a négy nap múlva kezdődő Koreák közti csúcstalálkozóhoz.

“Reméljük, hogy ez a döntés mindkét Koreát arra sarkallja, hogy befejezze a másik kritizálását, az egymás elleni propagandát, és hozzájárul a béke létrehozásához és az új kezdethez”

– nyilatkozta Choi Hyun-Soo, a védelmi minisztérium szóvivője.

Több mint két éve ez az első eset, hogy nem szól az Észak-Koreába irányuló hangos műsor, amely híradások, dél-koreai popzene és a kommunista rezsim bírálatainak egyvelege. Utoljára 2015 közepe és 2016 januárja között szüneteltek az adások, amelyeket a phenjani vezetés negyedik nukleáris kísérletét követően indítottak újra.

Közben Szöulban Japán nukleáris főtárgyalója dél-koreai kollégájával találkozott, hogy a Koreák közti tárgyalások előtt egyeztessék álláspontjukat és erősítsék kétoldalú kapcsolataikat. Az Egyesült Államok is diplomatát küldött Szöulba. A kelet-ázsiai térségért felelős kormány képviselő a dél-koreai külügyminiszter helyettessel tárgyalt.

 

 

“Ez egy nagyon erős hét lesz az észak-déli csúccsal pénteken, és úgy véltem, hogy nagyon fontos és jól időzített a látogatásom, hogy megmutassuk a szoros koordinációnkat az észak-déli előkészületekben. Kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak majd a dolgok a héten és, hogy mi lesz a találkozón, hallani, hogy mire jutottak és aztán ismét találkozni négyszemközt a történteke”

– fogalmazott Susan Thornton, az Amerikai Külügyminisztérium főosztályvezetője.

Észak-Korea már szombaton bejelentette, hogy felfüggeszt minden nukleáris és rakéta kísérletet és a kísérleti helyszíneket pedig gazdasági célokra használja a továbbiakban.

 

/ HírTV nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak