Határtalan 

Elgurult a gyógyszer: ukrán szélsőségesek miatt vegzálják a magyar tisztviselőket Kárpátalján

Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében annak a több mint 300 fős listának az alapján, amit az ukrán soviniszta weboldal, a Mirotvorec (Béketeremtő) tett közzé hétfő este magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai lakosokról.

A szélsőségesen soviniszta Mirotvorec olyan személyek adatait teszi fel nyilvános internetes adatbázisába, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát.

A Mirotvorec szeptember 22-én kezdte el pofátlanul rögzíteni adatbázisában azoknak a kárpátaljai lakosoknak – önkormányzati vezetőknek és képviselőknek – a személyi adatait, akik szerinte a magyar állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el. Az erre alapuló átvilágítások hírét kedden közölte az MTI Jaroszlav Halaszra, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzójára hivatkozva.

A szervezet felvette weboldalára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a többi között azzal az indokkal, hogy a tárcavezető megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét, közvetlen fegyveres beavatkozással fenyegeti Ukrajnát.

A Mirotvorec szélsőségesen soviniszta szervezet listázza a magyar állampolgárokat – újabb vegzatúra veszi kezdetét

Hétfőn a szervezet 313 kárpátaljai lakos nevét és adatait, születési helyét és dátumát, lakcímét, magyar útlevelének a számát és tisztségének a megnevezését tette közzé. A Mirotvorec által listázott személyek nem mindegyike tölt be állami tisztséget, a törvény csak az állami tisztségviselők esetében tiltja a kettős állampolgárságot.

Kárpátalján már előfordult olyan eset, amikor valakit a kettős állampolgársága miatt menesztettek állami hivatalából. 2016-ban Lengyel László, a beregszászi járási közoktatási osztály korábbi vezetője veszítette el tisztségét, akit Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó mentett fel, mert magyar útlevelet találtak nála.

 

/Index nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak