Külföld 

Életbe lépett a legdurvább “gyűlöletbeszéd” elleni törvény

2018. január elsején lépett életbe Németországban a nyugati világ legszigorúbb törvénye a közösségi oldalakon terjedő gyűlöletkeltő (valóságot kimondó) tartalmak ellen.

A törvény hatálya alá a 2 milliónál több felhasználóval bíró oldalak tartoznak, mint a Facebook, a Twitter vagy a Tumblr.

A büntetési tétel olyan komoly, hogy a Facebook több száz főt vett fel, csak azért, hogy a német tartalmakat szűrjék. Ha ugyanis a hatóságok a törvényben foglaltaknak megfelelő posztot találnak, akkor az oldalnak a jelzéstől számított 24 órán belül el kell távolítania azt (nagyon elterjedt posztoknál egy hét van rá).

Amennyiben ennek nem tesznek eleget, akár 50 millió euró, vagyis több mint 15 milliárd forintnyi büntetés szabható ki a szolgáltatóra.

– írja a BBC.

 

A német igazságügyi minisztérium közzétett egy online űrlapot, amelyen bárki bejelentheti, ha álhíreket, “gyűlöletkeltő”, “rasszista” tartalmat lát ezeken az oldalakon. Ezen felül maguk a hatóságok is monitorozzák a netet.

A brit kormány is hasonlóan szigorúan kíván fellépni az internetes gyűlöletkeltés ellen, de a vonatkozó törvény szövege egyelőre nem került megfogalmazásra.

 

/ alfahír nyomán Patrióta /

 

Kapcsolódó tartalmak