Külföld 

Elege volt a zsidókból, ezért zsinagógában gyilkolt gépkarabéllyal az USA-ban

Legkevesebb négy ember életét vesztette, és három rendőr megsebesült szombaton egy zsinagóga mellett kitört lövöldözésben az egyesült államokbeli Pittsburghben – jelentette a Reuters helyi médiaforrásokra és a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva. Azóta már tizenegy halálos áldozatról szólnak a híradások. A KDKA helyi televízió szerint a rendőrség egy fehér férfit őrizetbe vett, aki egyes hírek szerint önként megadta magát.

A rendőrség nagy erőkkel körbevette az Élet Fája zsinagógát, miután olyan értesüléseket kapott, hogy az épületben egy további fegyveres rejtőzködik. Jason Lando pittsburghi rendőrfőnök felszólította a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat. A pittsburghi közbiztonsági hivatal a Twitteren azt közölte, hogy egy fegyveres van a zsinagóga környékén.A híradások a 46 éves Robert Bowerst nevezték meg a lövöldözések elkövetőjeként, aki a zsidók mellett fővédnöküket, Trumpot sem szívleli.

„Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve. Úgy tudni, önként megadta magát, majd kórházba szállították. A Reuters hírügynökség értesülései szerint hat ember sebesült meg a lövöldözésben, köztük négy rendőr. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított. A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.

Bowers halálbüntetést is kaphat

Nyilvánosságra hozták vasárnap az amerikai hatóságok annak a 11 embernek a nevét, akiket agyonlőtt egy fegyveres szombat reggel a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában, az Egyesült Államokban. Nyolc nő és három férfi vesztette életét.

Közöttük volt egy házaspár, Bernice és David Simon, valamint egy testvérpár is, Cecil és David Rosenthal. Az 54 éves David Rosenthal volt a legfiatalabb az áldozatok közül, a legidősebb pedig a 97 éves Rose Mallinger. Rajtuk kívül életét vesztette Joyce Feinberg, Richard Gottfried, Jerry Rabinowitz, Daniel Stein, Melvin Wax és Irving Younger. A tettes, a 46 éves Robert Gregory Bowers AR-15-ös félautomata karabéllyal és három kézifegyverrel támadta meg az imaházat.

Ő maga életben van, a rendőrök meglőtték és elfogták. Sérülései miatt kórházban ápolják. Hétfőn jelenik meg először a bíróságon. Az igazságügyi szervek tájékoztatása szerint 29 vádpontban emelhetnek vádat ellene, és akár halálbüntetést is kaphat.

Vasárnap a hatóságok a vádemeléshez szükséges dokumentumokat is közzétették, amelyek szerint a kórházban Bowers közölte egy rendőrrel: „azt akarja, hogy minden zsidó haljon meg, mert a zsidók népirtást követnek el az ő népe ellen”. A hatóságok szerint Bowers korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel, és úgy gondolják, hogy a tömeggyilkosságot egyedül hajtotta végre, nem volt tettestársa. Bill Peduto, Pittsburgh polgármestere úgy nyilatkozott, hogy ez volt a város történetének legsötétebb napja.

/Kuruc..info nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak