Közélet Vélemény 

Eldőlt: Donald Trump lett az USA elnöke, de miért is fontos ez?

Hillary Clinton helyett Donald Trump lett az Amerikai Egyesület Államok elnöke. Nem várt módon, elsöprő győzelmet aratott, és ennek máris örül a világ összes hazafias erője. De vajon mennyire jogos is ez az öröm?

Nem objektív tudósítást írunk, mert ilyennel tele vannak a portálok: melyik államban, és mekkora eredménnyel nyert Trump, és hogy vajon mi is okozhatta ezt. Az is hír ilyenkor, hogy kik gratulálnak elsőre, meg mely államok “gratulálnak” burkolt fenyegetéssel. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a világ hazafias erői most örülnek, a baloldali modernisták meg csalódottak. Bárcsak ennyire egyszerű lenne a kép: Trump jó, Hillary rossz. A valóság természetesen ennél sokkal drámaibb: meggyőződésünk, hogy az USA elnöke nem lehet egyértelműen pozitív személy, hiszen a világot irányító erők nem engednék meg, hogy a legerősebb katonai hatalmát átengedjék bárkinek a kezébe.

Számos jel utal arra, hogy Trump sem a mi felfogásunk szerinti jobboldaliságot, vagy hazafiságot képviseli. Például a klímaegyezmények felmondása nem kecsegtet sok jóval az egész Földre nézve, de ki tudja, hogy mit ért az Iszlám Állam elleni offenzíván – figyeljük meg, hogy mi lesz ennek az eredménye. Reméljük, hogy nem a Közel-Kelet további porrá zúzása, Izrael további térnyerése.

Határozott véleményünk, hogy sem Clinton, sem Trump nem jó egyértelműen. Annyit jelenthetünk most még ki, hogy Trump jobb, de nem abszolút jó. Figyelemmel kísérjük a munkásságainak eredményeit, a gyümölcsöket, és ennek alapján fogjuk megítélni. Aki csak a kampány alatti kampánybeszéd alapján próbál tájékozódni, azt orránál fogva vezetik. Elképzelhetünk egy olyan forgatókönyvet, hogy felismerve az amerikai társadalom igényét, felépítenek az igényre egy megfelelő személyt…

Hovatovább szánalmasnak tartjuk, és az amerikanizálódás újabb jelének, hogy egyes magyar embereket jobban érdekli a demokrata és republikánus (ami végsősoron ugyanaz) amerikánius “csatározás”, mint a hazai közélet. Egyesek fontosabbnak és kedvesebb témának érzik maguk számára, mint mondjuk a hazai eseményeket. Ennél már csak a magyarországi, amerikai NFL-őrület (amerika fociféleség) a hitványabb.

(Zrínyi – Patrióta)

 

Kapcsolódó tartalmak