Belföld 

Egyre több visszaélés derül ki a választásokkal kapcsolatban

Visszatartották a jegyzőkönyvek beérkezését, majd a fideszes delegáltakkal együtt vitték be őket. Lukácsi Krisztina, az egyik érdi szavazókör szavazatszámláló bizottságának alelnöke beszélt erről.

Telefonálgatásba kezdtek, hogy valaki engedje már ki őket, de a helyi választási irodánál senki nem vette fel a telefont. Majd amikor sikerült elérni valakit, azt mondták nekik, hogy rendben, kinyitják az ajtót, de a jegyzőkönyveket még ne vigyék be az irodába.

„Mikor végül a bizottság elnöke és a jegyzőkönyvvezető elindultak a helyi irodába a jegyzőkönyvekkel, valamiért magukkal vitték a bizottságban ülő két fideszes delegáltat is.”

Lukácsi azt is hozzátette, hogy náluk a jegyzőkönyvek adatai egyeznek a valasztas.hu eredményeivel, de annyi biztos, hogy a helyi iroda valamiért késleltette a jegyzőkönyvek bejutását. Több szavazatszámlálóval is beszélt, akik szintén arról számoltak be, hogy visszatartották a jegyzőkönyveket.

Lukácsi már veterán szavazatszámlálónak számít, de ilyet még soha nem tapasztalt. Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy a választási informatikai rendszerrel bármi probléma lett volna.

A részvételi arányok már délutáni késéséről annyit tudott mondani, a bizottságoktól megkapott adatok struktúrája miatt lehetetlen, hogy ez az ő hibájuk legyen.

A történet folytatása pedig a rendszer remek lenyomata. Miután a nyilvánosság elé lépett ezekkel a gyanús esetekkel, felhívták a helyi választási irodától azzal, hogy vigye be a megbízólevelét. Ha viszont bevinné, többé nem tudná bizonyítani, hogy tényleg szavazatszámláló volt.

 

Cegléden sem volt minden rendben…

Az egyik szavazókörben 705-ből 101(!) lapot érvénytelenítettek.

A Ceglédi Spotlight ír arról, hogy az egész választókerületben 1,63 százalék volt az érvénytelenített lapok aránya, de volt olyan szavazókör, ahol ez a 14 százalékot is elérte, ami kirívóan magas szám.

A másik furcsaság, hogy a 9. ceglédi szavazókörben 705 egyéni jelöltre leadott szavazólapot találtak, ami 18-cal több a megjelent voksolók számánál. Három másik szavazókör is volt, ahol több lap volt a szavazók számánál, bár ezekben csak 1-8 darab a különbség.

Szintén a 9. körben történt, hogy 705 szavazatból 101-et érvénytelenítettek, de a másik három szavazókörben is 22-68 között mozog ez a szám.

(fotó: Balázs Attila/MTI)

/ATV nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak