Betolakodók Kékfény Külföld 

Egyre gyakoribbak a késes támadások Angliában

A legfrissebb statisztikák szerint ismét növekszik a késeléses halálesetek száma Angliában és Walesben. Elsősorban a nagyvárosokban, leginkább Londonban riasztó a helyzet.

 

Szilveszter estéjén és újév napján kilenc késeléses haláleset történt Londonban, és a BBC híradójának értesülései szerint az elmúlt két hétben mintegy öt, tizen- vagy huszonéves áldozat halt bele szúrt sebeibe Nagy-Britanniában. Az angol fővárosban tavaly mintegy nyolcvanan vesztették életüket hasonló támadásokban, amelyek jelentős részét gyermekek és fiatalkorúak követték el, főleg bandaháborúk során.

A Scotland Yardon a késeléses bűncselekményeknek (knife crime) már külön alosztályuk van.

Adataik 2011 óta vannak késelésekről, és azóta nem volt olyan magas az elkövetési ráta, mint a 2017 szeptemberéig számított évben: összesen harminchét és fél ezer késhez vagy más éles tárgyhoz (például machete) köthető bűncselekményt regisztráltak.

Eközben – a terrortámadásokhoz köthető okokból is – megszigorították a késviselésre vonatkozó szabályokat a briteknél: akár azonnali börtön fenyegeti azt, aki indokolatlanul hord magánál szúró- vagy vágóeszközt, és az azzal való támadás pedig, kimenetelétől függetlenül, gyilkossági kísérletnek minősül. Ilyen vádak alapján 2017-ben csaknem kétezerötszáz embert zártak börtönbe.

Cressida Dick, London rendőrfőkapitány asszonya a The Times című lapnak nyilatkozva rávilágított, hogy a legtöbb szurkálásért elítélt támadónak rossz családi háttére van, és zűrös kamaszkora volt. – Mindannyian elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a megelőzés jobb, mint a büntetés, éppen ezért a késeléses bűnözéssel inkább közegészségügyi kérdésként és krízisként kell foglalkozni, nem egyszerű bűncselekményként kezelni.

A Metropolitan Police vezetője a londoni közgyűlés januári ülésén arról is beszámolt, hogy előbbi hozzáállás Skóciában, azon belül is Glasgow-ban látványos csökkenést eredményezett. Mindemellett óva intett attól, hogy az illetékesek csodaszernek tekintsék ezt a stratégiát.

Mindenesetre a Scotland Yard a héten arra kérte az egyházakat és közösségeiket, hogy közösen próbáljanak meg valódi alternatívát nyújtani a kallódó fiataloknak a bandákkal szemben.

 

/ Magyar Hírlap nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak