Külföld 

Efraim Zuroffék újra akcióban

Ezúttal egy 94 éves SS-tisztet citáltak bíróság elé Németországban második világháborús bűncselekmények miatt. Ha a férfit bűnösnek találják, akár tizenöt évet is kaphat.

A most 94 éves Johann Rehbogen nem messze Gdansk városától, a Stutthof koncentrációs táborban szolgált őrként 1942 júniusa és 1944 szeptembere között. A vád szerint őrként bűnrészes volt több száz lengyel és zsidó tábori fogoly 1944-es meggyilkolásában.

A meghurcolás külön abszurduma, hogy 94 éves úriember ügyét a münsteri fiatalkorúak bírósága előtt tárgyalják, mert Rehbogen a szolgálati ideje alatt még nem érte el a huszonegyedik életévét. Ekkor mindössze 18 éves volt.

A meghurcolt Rehbogen tagadta az ellene felhozott abszurd vádakat

A férfit tolószékben tolták be a tárgyalóterembe, kezében bottal. A vád szerint a férfi őrként tisztában volt azzal, hogy a foglyokat elgázosítják, agyonlövik vagy halálra éheztetik. A vádlott viszont 2017-es kihallgatásánál azt vallotta, hogy ilyen dolgok nem történtek a táborban.

Az ügyész feltette neki azt a kérdést, hogy akkor vajon miért voltak annyira vékonyak a tábori foglyok, mire visszavágott, hogy a háborús időszakban a katonák élelmezésével is alapvető problémák voltak. Elmondása alapján a kapott étel olyan kevés volt, hogy egy uniformisba akár két katona is befért volna.

A Stutthof tábor 1939-ben létesült, és körülbelül 110 ezer foglyot hoztak ide, többek közt Magyarországról is.

 

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak