Betolakodók Kékfény Külföld 

Dzsihadista terroristák vágták el a 86 éves pap torkát, megszólal a pap nővére

A napokban lesz egy éve, hogy két dzsihadista berontott egy békés francia kisváros katolikus templomába, túszokat szedett, majd elvágta a 86 éves pap torkát. Az egyik túsz (egy idős apáca) ki tudott menekülni a templomból, megállított egy autót, és perceken belül megjöttek a kommandósok. A két dzsihadista gyilkost, ahogy kijöttek a templomból, a terrorelhárítók agyonlőtték.

A La Vie című francia katolikus hetilap egész Franciaországot megrendítő különszámmal emlékezik az egy éve meggyilkolt, idős papra.

A legfelkavaróbb a pap 76 éves húgának, Roselyne-nek a visszaemlékezése.

Ő eddig sohasem beszélt a borzalmas napról, pedig – ez viszont köztudott volt – ő is ott volt, a templom melletti parókián várta, hogy bátyja befejezze a misét. Roselyne két lányával (Angélique és Jessica) látogatta meg bátyját, velük volt két unokája is. Még három napig maradtak volna a kisvárosban (Saint-Etienne-du-Rouvray), és utána együtt mentek volna el egy hónapra nyaralni, Auvergne-be.

 

fotó: MTI/EPA/Julien Paquin

Az idős pap, Jacques Hamel – nővére elmesélése szerint – reggeli után elment misézni.

Roselyne-t nemsokkal később a parókia telefonján egy újságíró felhívta, hogy igaz-e, hogy túszdráma van a bátyja templomában.

Roselyne azt mondta, hogy egyáltalán nem örül, hogy valaki ilyennel viccelődik. Majd látta az utcán a kommandósokat, ő megpróbált bemenni a templomba, de természetesen nem engedték. Aztán két óra múlva megmondták neki: 86 éves bátyját, aki egész életét a szegények megsegítéséért élte le,

két dzsihadista terrorista kivégezte.

Elvágták a torkát, meggyilkolták. A La Vie-ben Roselyne kegyetlenül átélhető részletességgel idézi fel azt a pillanatot, amikor elmondták neki, hogy mi történt. Így fogalmazott: úgy üvöltött, hogy úgy érezte, kiszakad a tüdeje.

AFP/Charly Triballeau

 

Hogy a templomban miként történt az idős pap meggyilkolása, azt a Mártír című könyvben lehetett elolvasni tavaly ősszel.

Hogy kényszerítették térdre a 86 éves embert, hogy ütötték, hogy rikácsoltak a fülébe Allah Akbart, hogy filmezték közben, hogyan vágták el a torkát.

Roselyne a La Vie-ben Jacques Hamel életéről mesélt el szívszorító részleteket.

Jacques Hamel – húga szerint – részben azért lett pap, mert annyira felkavarta szüleik válása. A két világháború között, egy francia faluban azért ritkaságnak számított, ha egy többgyerekes házaspár elválik. Jacques-ot annyira megdöbbentette a szülői ház szétszakadása, hogy

tizenévesen elhatározta, életét az emberek megjavítására, segítésére fordítja.

Roselyne szerint hihetetlenül szigorú napirend szerint élt, minden reggel 7-kor kelt, ugyanazt reggelizte, miséin nagyon egyszerűen beszélt, sohasem oktatott ki senkit. Mindenkivel toleráns volt.

Nagyon szerette a társasjátékokat, különösen a betűrejtvényeket. Roselyne elmesélte, hogy még egy pókot is képtelen volt bántani – ha a szobájában talált egyet, kivitte a kertbe. Azt mondta: Isten teremtményét nincs joga birtokolni, oda viszi, ahol a legközelebb van Istenhez, a természetbe.

Jacques Hamelt, a mártír papot egyébként hamarosan boldoggá avatják.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/origo nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak