Határtalan 

Dübörög a sovinizmus: még több Ukrajnával zsarolják a kárpátaljai magyarokat

“Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni” – mondta az ukrán diplomácia vezetője.

Az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását, miután a YouTube-ra felkerült egy rejtett kamerás felvétel, amit a valószínűsíthetően az ukrán titkosszolgálat készített felsőbb megrendelésre. A videófelvételen az látható, ahogy kárpátaljai magyarok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson.

A magyarok jogainak sárba tiprásával fenyegetőzik Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter

Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak – fenyegetőzött Klimkin

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel. Hozzáfűzte: “teljesen nyilvánvaló, hogy azt vagy SZBU-ügynök, vagy valaki az SZBU megrendelésére rögzítette”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem hagyja, hogy az ukrán vezetés tovább rontsa a kárpátaljai magyarok helyzetét, a megfélemlítésükre tett kísérleteket pedig a leghatározottabban elítéli. Továbbá elfogadhatatlannak tartja, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva. Hozzátette, hogy a felvételen rögzített állampolgársági eskütétel minden jogszabálynak megfelel, így csak belpolitikai okokkal, a közelgő választással magyarázható, hogy az ukrán külügyminiszter kifogásolta azt.

A rejtett kamerával készült felvételeket titkosszolgálati módszerekkel készíthették a beregszászi konzulátuson

Szijjártó Péter szerint a kettős állampolgárság bevett gyakorlat az EU-ban, az ukrán tiltakozások ezért nem arra utalnak, hogy Kijev komolyan gondolja az európai integrációt és a NATO-tagságot – fogalmazott a miniszter.

Ukrajnának azt is tudomásul kell vennie, hogy a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösség jogokkal rendelkeznek akkor is, ha Ukrajna ezeket gyengíteni igyekszik – tette hozzá Szijjártó.

A kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő intézkedések és megfélemlítési kísérletek után most újabb szintet lépett az ellenük irányuló támadássorozat – jelentette ki. Az eseményeket Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri és – tette hozzá – nem kizárt, hogy a jövőben is szükség lehet az Ukrajna integrációját lassító intézkedésekre. A helyzet miatt jövő kedden a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával is “lesz miről tárgyalni” – tette hozzá Szijjártó Péter.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak