Belföld 

Dögevők csonkították meg a fejbelőtt versenylovat – vajon melyik népcsoporthoz tartoztak?

Vajon kik lehetettek azok, akik a dögtelepre kivitt versenyló combjának húsát lefaragták? Kik miatt kell az állatorvosnak fejbelőnie és nem méreggel elaltatnia az állatokat, mert aztán esznek a tetemekből? Az egész ország felháborodott egy videón, ami a ló egykori gazdája sokkos állapotban, élőben jelentkezik be Facebookon és mutatja be az állat megcsonkított tetemét, de senki sem gondol bele, hogy kik is a valódi tettesek…

Az Index cikkét változtatás nélkül közöljük. Ami érdekes, hogy az állatorvos mivel magyarázza a fejbelövést és ő mesél arról is, hogy a dögtelepen rendszeresen megeszik a kitett tetemeket.

Óriási felháborodás mellett kering a Facebookon egy tíz perces videó arról, milyen horrorisztikus tragédiával ért véget egy versenyló élete, amely a Nemzeti Vágta sarkadi előfutamában sérült meg. A felvételt több tízezren látták, több ezres megosztása van.

A felvételen az látható (ide kattintva megtekinthető), hogy a lóval versenyző és balesetező nő, a kondorosi Szabó Erzsébet zokogva, sokkos állapotban mutatja Facebook-live-ban a fejbelőtt, megnyúzott, szétvágott, eltört lábú ló tetemét egy elhagyatott erdőszéli bekötőúton.

Azt mondja, amikor bukott a lóval, nem volt teljesen magánál, így az édesanyja mondta az állatorvosnak, hogy ha menthetetlen a ló, akkor altassák el. Ebből lett aztán a brutális, kivégzésszerű leölés. A nő is utal rá, és a videó alatti kommentek is azt írják, hogy valószínűleg azért nyúzták le a lovat ismeretlenek, hogy eltüntessék a bőréből az azonosításra szolgáló billogot, és azért vagdosták szét a nyakát, hogy a chipet megtalálják és kiszedjék. Hogy miért kellett fejbe lőni altatás helyett, arra nincs magyarázat. A nő állítása szerint a ló útlevelét még nem kapta vissza a szervezőktől, “hogy más lónál felhasználják”.

Az Állatvédőrség a Facebookon azt írta, még éjszaka feljelentést tettek, egy rendőrrel meg is nézték a helyszínt.
A rendőrség a Blikk megkeresésére azt válaszolta, a Sarkadi Rendőrkapitányság állatkínzás gyanúja miatt nyomozást rendelt el és vizsgálja az eset körülményeit.

A videó helyszínén, a nő elmondása szerint Sarkadtól egy kilométerre, Sarkadkeresztúr felé egyébként több állattetem is van, egy csikó például simán egy konténerbe van betéve, de vannak vaddisznók is. Úgy tűnik, egy illegális állattemetőről lehet szó.

A nő azt mondja, küzdeni fog érte, hogy mindenki, aki ebben benne volt, megkapja a büntetését. Ebben a Beol.hu-cikkben egyébként még a kórházban részletesen beszél a balesetről. A ló sorsáról akkor azt mondta, “úgy tudom, feltették egy lószállítóra, elvitték a sarkadi dögtelepre és elaltatták. Azóta sem láthattam, nem tudtam elköszönni tőle, így sosem fogom tudni túltenni magam a történteken. Pár utcával feljebb van még nyolc lovam, megkértem anyukámat, hogy ne vigyen oda, mert nem tudok rájuk nézni”.

A Beol.hu beszélt a sarkadi önkormányzattal, ahol azt mondták, a velük szerződésben álló ATEV Zrt. pénteken szállította el a ló tetemét a sarkadi gyepmesteri telepről, miután jelezték nekik, hogy a telep megtelt. A városgazdálkodási irodánál még azt is hozzátették, hogy “a tetem dögtelepen történt elhelyezése és elszállítása közötti idő alatt sajnálatosan voltak olyan emberek, akik bementek a dögtelepre és erkölcsileg mindenképpen elítélhető módon megcsonkították az elhullott állatot.”

Az állatorvos a lapnak azt mondta, protokoll szerint járt el, először beadott 2 milliliter altatót, fájdalomcsillapítót az állatnak, ám az is nehezen ment, mivel a sokktól és a vérveszteségtől össze voltak este a vénák. Utána kellett volna beadnia 50 milliliternyi adagot – ami tulajdonképpen méregnek is tekinthető – a lónak, ez tehát lehetetlennek látszott. Ezért kellett lelőnie, ami nem szabálytalan.

A másik ok, ami közrejátszott a döntésében, hogy sejtette: a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és elképzelhető, hogy bizonyos emberek visznek és esznek majd a húsából. Tehát komoly következményekkel járt volna az, ha méreggel végez az állattal, és nem merte vállalni a kockázatot. Hozzátette: egy óra múlva vissza kellett mennie a tetemet megnézni, de ekkor már valakik kifaragták az egyik combról az összes húst.

/Index nyomán Patrióta.info/

 

Kapcsolódó tartalmak