Belföld Közélet Kultúra 

Dél-Dunántúlból is “roma tartományt” csinálnának?

Egy akkor még teljesen ismeretlen cigány párt, az Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt tavasszal “robbant be” ötletével, miszerint négy északkelet-magyarországi megyéből önálló cigány tartományt hoznának létre. A kiszemelt megyék Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Heves.

A “pompás” ötlet értelemszerűen óriási felháborodást okozott, a teljesen ismeretlen pártnak pedig egycsapásra hírnevet hozott.

Nem is hagyták annyiban a dolgot, szeptember végén népszavazást kezdeményeztek az ügyben:

“Elég volt! Eddig vártunk! A türelmünk elfogyott! A kormány és az aktuális politikai kör évek óta siketnek, némának, vaknak és mozgásképtelennek tetteti magát! Javaslatainkra, felvetéseinkre, kéréseinkre, kérdéseinkre, kritikáinkra nem reagálnak, nem válaszolnak vagy indoklás nélkül elutasítanak, támadnak bennünket!”

 

 

A lelkesedés azonban más régióra is átterjedt. A párt Somogy megyei vezetője, Moldoványi János a Hellodélsomogy.hu kérdésére úgy válaszolt:

„A Dél-Dunántúli régióra is eshetett volna a választásunk a Roma tartomány kiválasztása tekintetében.”

A portál emlékeztetett: ez meglehetősen ambiciózus elképzelés, hiszen a három érintett megyében, Tolnában, Baranyában és Somogyban összesen 930.000 ember lakik, akik közül csupán kb. 40.000-en vallották magukat romának a 2011-es népszámláláson. Noha tudjuk, hogy a statisztika torzít, de ha megháromszorozzuk azt a számot, akkor is csak 120.000 főről beszélhetünk – írja a portál.

A Hellodélsomogy szerette volna megszólaltatni Szászfalvi Lászlót is, Somogy megye 2. választókerületének fideszes képviselőjét, annál is inkább, mivel a politikus az Opre Roma Párt országos vezetőjével is egy színpadra állt a rinyaújlaki Roma Nemzetiségek fesztiválján, ahol a fideszes képviselő méltatta a megjelentek “önazonosságuk megőrzésére tett törekvését és az együttélést, az egymás iránti tiszteletet.”

 

 

A portál kérdéseire – miszerint mi a véleménye az ORP alanyi jogon járó alapjövedelmi elképzeléséről, támogatja-e Kamarásék autonómia-koncepcióját, mi a véleménye arról, hogy az ORP a cigány autonómiát akár a Dél-Dunántúlon is elképzelhetőnek tartja, beszélt-e ezekről a rinyaújlaki nemzetiségi fesztiválon Kamarással és Moldoványi János megyei elnökkel – azonban a mai napig nem érkezett válasz.

 

Kapcsolódó tartalmak