Belföld Kékfény 

Csak öt évet kapott gyilkossági kísérletért a fekete sereg egyik tagja

Öt év fegyházbüntetésre ítélte a 2004-es mátészalkai emberölési kísérlet vádlottját hétfőn, nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék.

 

A vádlott a “fekete sereg” nevű bűnözői csoport tagja volt. Ennek vezetője 2004 őszén egy ismeretlen személytől megbízást kapott arra, hogy félemlítsenek meg egy mátészalkai vállalkozót, akinek a tevékenysége sértette a megbízónak a csengersimai határátkelőhelyen folytatott illegális cigarettacsempészettel összefüggő érdekeltségeit.

A törvényszék közleménye szerint:

Miskolcról hat, Budapestről három gépkocsival indultak el a csoport tagjai lőfegyverekkel, késekkel, szamurájkarddal, baseballütővel felszerelkezve Mátészalkára.

Késő este értek a mátészalkai családi házhoz, bemásztak a kerítésen és ütni, rugdosni kezdték a ház bejáratát. A sértett felesége és gyermekei elbújtak, ő pedig egy szerszámnyéllel a teraszajtóhoz ment, hogy elzavarja a támadókat.

Ekkor az üvegezett teraszajtón keresztül a támadók hét lövést adtak le, ezek közül kettő megsebesítette a sértettet, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A férfi ekkor kiabált hozzátartozóinak, hogy hívják a rendőrséget, erre a támadók elhagyták a helyszínt.

A törvényszék azt írta, hogy a vádlott S. L. G. szervezte meg a mátészalkai férfire támadó csapatot, de az nem volt bizonyítható, hogy a lövéseket is ő adta le. Így a bíróság nem látta indokoltnak hosszabb szabadságvesztés kiszabását.

A vádlott a cselekmény elkövetése után egy ázsiai országba távozott, ahonnan csak 2014-ben tért haza.

A “fekete sereg” vezetője, Magyar Róbert és társai ügyében a Debreceni Ítélőtábla 2012 márciusában hozott jogerős ítéletet. Abban az ügyben egy évtizeddel korábbi cselekmények – védelmi pénzek szedése, tartozásbehajtás, erőszakos bűncselekmények és fegyveres leszámolások – miatt folyt büntetőeljárás. A bíróság Magyar Róbertet tényleges életfogytiglanra, több társát pedig tíz évet meghaladó szabadságvesztésre ítélte.

/ hvg.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép: 2012-es ítélethirdetés (Blikk) /

Kapcsolódó tartalmak