Közélet Külföld 

Brüsszeli kettős mérce: Katalónia igen, Koszovó nem

Nem okozott nagy örömet eddig az október a szerb politikának: a katalán népszavazás utózöngéi miatt ugyanis a szerb vezetés kettős mércét emleget Brüsszellel kapcsolatban.

Jean Claude Juncker is megnyilatkozott a katalán népszavazásról, bár ne tette volna, ugyanis a szerbiai politikai életben kicsapta vele a biztosítékot – így foglalható röviden össze az, hogy milyen a hangulat az október elsejei katalán népszavazás után Belgrádban.

A közmédia belgrádi tudósítója szerint a szerb politikai élet képviselői főleg azért akadtak ki, mert:

Amíg Katalóniának egy népszavazás sem lesz elég ahhoz, hogy elszakadjon egy uniós tagországtól, addig Koszovónak anélkül is meg adta a nemzetközi közösség a függetlenséget.

“Szerbia támogatja mindenesetre Spanyolország területi egységét (ez végül is magától értetődő, hiszen Madrid sem ismerte el Koszovó függetlenségét), de elutasítja a brüsszeli kettős mércét, és annak következetlenségével van baja.”

– tudósított Ternovácz István.

 

Államfő: a medve most Brüsszel ajtaján kopogtat

Alexander Vucsics, Szerbia köztársasági elnöke nem rejti véka alá ellenérzéseit Juncker beszéde iránt. Szerinte ugyanis:

“Amíg Koszovó elszakításának idején Brüsszelben még úgy gondolták, hogy az unión kívüli régióban átszabhatják a határokat, és játszva döntöttek országok sorsáról, addig most már elment a kedvük a játéktól, mivel a medve most náluk kopogtat”

 

PATRIÓTA INFO MEGJEGYZÉS:
JÓ A SZERBEK HELYZETÉRTÉKELÉSE, DE TRIANON ÓTA PONT NEM ŐK AZOK AKIKNEK TERÜLETI EGYSÉGGEL KAPCSOLATOSAN MEG KELLENE SZÓLALNIUK!

/ hirado.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak