Belföld Kékfény 

Börtönbe kell vonulnia Geréb Ágnesnek

Két év letöltendő börtönre ítélték Geréb Ágnest. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

 

Két korábbi, tragikus eset miatt kellett a szülésznőnek bíróság elé állnia: 2003-ban és 2007-ben meghalt az újszülött az otthonszülések után. Korábban már elítélték az esetek miatt, ugyanakkor később mégis mérsékelték a büntetését

Az egyiknél egy magzat válla elakadt a szeméremcsontban, Geréb Ágnes pedig – a szabályok megsértésével – intravénásan oxitocint adott be a szülő nőnek, ami méhösszehúzódást okozva tovább rontott a kritikus helyzeten. Tetézte a bajt a vád szerint egy rosszul végrehajtott műfogás – ez eltörte a gyermek gerincét, aki meghalt, testét csak kórházba szállítás után tudták kivenni a szülőcsatornából.

A második perújítással érintett eset egy ikerterhességből alakult ki. Miután a szülésnél komplikációk léptek föl, Geréb Ágnes ugyancsak megsértette a szülésvezetés szabályait; nem végzett folyamatos keringésvizsgálatot, nem alkalmazott megfelelő infúziót, sem méhűri vizsgálatot és burokrepesztést – sorolta mulasztásait a 2012-es ítélet, lefektetve, „a vádlott nem vezette, csak követte a szülést”. A másodikként születő ikert később elvesztették, mert oxigénhiány és agykárosodás következett be nála.

Most az ügyészi fellebbezésnek adott helyt a bíróság, így Geréb Ágnesnek két évre börtönbe kell mennie, illetve tíz évig nem dolgozhat szakmájában. Az ügyészség elsősorban azt vitatta, hogy a bíróság szerint a halál és a foglalkozási szabályok megsértése között nem teljes mértékben alátámasztott az ok-okozati összefüggés.

 

/ atv.hu nyomán Patrióta;   Vezető kép: Polyak Attila – Origo /

Kapcsolódó tartalmak