Belföld 

Bezár két vasútvonalat a MÁV

Múlt hét csütörtökön jelent meg a MÁV-csoport oldalán a közbeszerzési felhívás, mely szerint közúti járműveket, azaz buszokat használnának a Nyíregyháza és Nyírbátor illetve a Mátészalka és Csenger között közlekedő vonatok helyett. A határidő november 22.

A Közlekedő Tömeg Egyesület (KTE) információi szerint a vonalbezárások nem kormányzati döntés eredményei, a MÁV-Start vezérigazgatója, Csépke András döntött róluk. Azt írják, hogy az intézkedésnek két célja van, leplezni a rossz járműgazdálkodást és a cég éves költségvetésének 7 milliárdos hiányát.

A KTE álláspontja szerint ezekre nem a vonal bezárása a megoldás, hanem a vasút fejlesztése.

A Közlekedő Tömeg elemzése szerint az utasoknak a buszos megoldás nem hozna pozítiv változást, annak ellenére, hogy a vonatok helyenként csak 20-30 kilométer/órával közlekednek, hiszen a pótlóbuszok ugyanúgy egy óra alatt tennék meg ezt a Mátészalka-Csenger utat, ahogy a vonatnak is 52 percbe telik.

A KTE azt is kiszámolta, hogy mennyit spórolna ezzel a MÁV-Start, évi 35 milliós forintos összeget, valamint 100 millió forint pályahasználati díjat, amit a saját anyacégének , a Máv Zrt-nek fizett. Így az intézkedés 100 millió forintos bevételkiesést jelent a Máv Zrt-nek. Összesen 65 millió forint többletköltséget jelentene a bezárás a számításuk szerint.

A KTE úgy értesült, hogy Csépke régóta szeretné, hogy a vasúti közlekedést megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyezze, hogy fokozatosan leállítsák a vonatforgalmat számos mellékvonalon. Az egyesület szerint a megjelenő közbeszerzés alapján úgy tűnik, hogy megkapta az engedélyt.

Kapcsolódó tartalmak