Külföld 

Bestiális kegyetlenséggel végeztek ki egy bolgár újságírónőt

Szombaton éjjel ölhették meg a 30 éves Viktoria Marinova bolgár tévés újságírót, rendezőt. Utolsó oknyomozó munkájával hasonló témában kutakodott, mint Ján Kuciak a szlovák aktuality.sk újságírója, akit szintén meggyilkoltak idén februárban.

A legfrissebb jelentések szerint Marinovát megverték, megerőszakolták majd megfojtották. Személyes holmijainak nagy részét és ruháinak egy részét az ismeretlen tettesek elvitték. Az újságírónő szinte felismerhetetlen holttestét Rusa városában egy bokorban találták meg a Duna egyik mólójától nem messze.

A bolgár oknyomozó riporter uniós pénzekkel kapcsolatos korrupciót göngyölített fel

Az OCCRP nevű nemzetközi, oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet szerint az utolsó anyaga szeptember 30-án ment adásba, ebben Bíró Attilával, a román RISE-projekt vezetőjével, valamint a bolgár Bivol újságírójával Dimitar Sztojanovval beszélt a GP-gate néven emlegetett ügyről. Ennek lényege, hogy az újságírók feltárták, Bulgáriában több millió leványi európai uniós megbízást szabálytalanul használtak fel a helyi építőipari cégek. A bonyolult konstrukcióban titkos tanácsadói szerződésekkel csaltak el pénzeket.

A Bivol két munkatársát őrizetbe is vették a rendőrök, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy megsemmisítsék az EU-s támogatások eltrükközéséről szóló dokumentumokat.

Gyanúsított nincs, a hatóságok egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy munkája miatt gyilkolták meg Marinovát. A rendőrség azt közölte, hogy semmilyen lehetőséget sem zárnak.

 

/napi.hu nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak