Belföld Extra Vélemény 

Bár frászt kapunk az óriás tőrösdarazsaktól, ne bántsuk őket, ártalmatlanok!

Gyakran összekeverik a lódarázzsal, pedig a tőrösdarazsak ártalmatlanok, védettek és emellett nagyon hasznosak is.

Májusban kezdődik az óriás tőrösdarazsak szezonja, ilyenkor gyakran találkozhatunk az akár 40 mm-es rovarokkal. Első látásra ijesztő lehet, nagyon hasonlít a lódarázsra, viszont az utóbbival ellentétben

teljesen ártalmatlan, emellett ritka és védett faj.

Nem utolsó sorban pedig igencsak hasznos állat. Ugyanis fontos beporzók, illetve segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

A tőrösdarazsak rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket, vagy nem ülünk rájuk) nem ellenünk használják. A szúrás persze fájdalmas, ám nem követi gyulladás és nem okoz allergiát. 

Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.

A lódarázs és a tőrösdarázs legszembetűnőbb különbsége, hogy míg a lódarázs (bal oldali kép) nem szőrös, potrohán sok, vékony fekete és sárga csík látható, addig a tőrösdarázs (jobb oldali kép) tora fekete, lábai nagyon szőrösek és a potrohán négy nagy, csaknem egybefüggő sárga folt látható.

Bal oldalon a lódarázs, jobb oldalon az ártalmatlan tőrösdarázs látható.

Az óriás tőrösdarázs irtása nemcsak értelmetlen és felesleges, de törvénysértő is, hiszen a faj hazánkban védett, eszmei értéke 50 000 forint egyedenként.

Ha tehát óriás tőrösdarazsat látunk, üljünk le és gyönyörködjünk benne nyugodtan.

/turistamagazin.hu nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak