Belföld Kékfény Közélet 

Az ügyészség még kommunista? Sarló-kalapács eltávolítás miatt emeltek vádat Novák Előd ellen.

Simon Richárd közölte: a vádhatóság a Pesti Központi Kerületi Bíróságon “temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgy megrongálásával elkövetett rongálás” bűntette miatt emelt vádat.

 

A vádirat szerint Novák Előd 2015. október 25-én el akarta távolítani a kommunista emlékművön lévő sarló-kalapácsot, de a rendőrök megakadályozták ebben. A vádlott egy kalapáccsal és egy vésővel kezdte megbontani az önkényuralmi jelképet, ám a rendőrök elvették tőle az eszközöket.

Ekkor társa egy másik kalapácsot adott Novák Elődnek, amellyel újabb ütéseket mért a sarló-kalapácsra, a rendőrök azonban ismét közbeléptek és meggátolták a folytatásban.

Az ügyészség szerint a történtek miatt 60 ezer forint rongálási kár keletkezett a kommunista emlékműben, amely végül nem térült meg.

Simon Richárd megjegyezte:

“A Szabadság téren található emlékmű kegyeleti létesítménynek, temetkezési helynek, az emlékhely és a rajta található tárgy pedig a halottak emlékére rendelt tárgynak minősül.”

Az ilyen rongálásért a törvény szerint akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Azonban van egy kis bökkenő: az illetékesek szerint a kommunista emlékmű nem temetkezési emlékhely.

Ezt még az illetékes kormányhivatal is megerősítette Sneider Tamás országgyűlési képviselői kérdésére.

 

Nincsenek ott sírok, ezt az ügyészség is elismeri már, mégis kegyeleti kérdést próbál csinálni a magyarság függetlenségének, szabadságának szimbolikus ügyéből, mely a Pongrátz András ’56-os hős által 2015-ben összehívott, figyelemfelkeltő akciónknak köszönhetően legalább végre témává vált.

 

 

Az 56-os hős Pongrátz András ellen is büntetőper indulhat.

– az ügyészség tájékoztatása szerint és azt  fontolgatják, hogy a Szabadság térre szervezett akciója miatt jogsegélykérelemmel forduljanak Amerikához, vagy egyenesen nekik adják át az ügyet büntetés kiszabására is.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/MTI nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak