Külföld 

Az olasz katolikusok befogadták a migránsokat – Salvini ellen nyomozás indult

Az Európai Unió tehetetlensége ellenére tegnap délelőtt elhagyhatta az a 140 illegális bevándorló a Diciotti mentőhajó fedélzetét, akiknek a partra szállását eddig Matteo Salvini olasz belügyminiszter akadályozta meg arra várva, hogy a tagállamok találjanak megoldást a befogadásukra. A migránsokat azonban végül az olasz katolikus egyház, valamint Írország és a nem EU-tag Albánia vette gondjaiba, Brüsszeltől nem jött segítség. 

Tíz nappal azután, hogy az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója kimentett a Földközi-tengerből egy 190 fős – többségében eritreai – migránscsoportot, tegnap Róma végre engedélyt adott, hogy az illegális bevándorlók elhagyhassák a szicíliai Catania kikötőjében vesztegelő hajó fedélzetét.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt ­követően adta meg az engedélyt a migránsok partra szállásához, hogy az olasz katolikus egyház (lassan már csak szerecsenek élelmezéséről szól a katolicizmus nyugaton…) jelezte, vállalja száz menedékkérő ellátását, továbbá Írország – ahol a hétvégén Ferenc pápa látogatást tett – és a nem EU-tagország Albánia is beleegyezett húsz-húsz migráns befogadásába. Salvini egyébként eddig azért nem engedélyezte, hogy a bevándorlók partra szálljanak olasz területen, mert garanciákat akart arra, hogy Brüsszel talál módot a Diciottin vesztegelő migránsok sorsának megoldására.

Erre lett is volna lehetőség, hiszen múlt pénteken tíz tagállam részvételével rendkívüli informális találkozót tartottak a belga fővárosban, azonban Róma nyomásgyakorlása ellenére sem sikerült dűlőre jutni a bevándorlók jövőjéről. Giuseppe Conte olasz kormányfő ezzel kapcsolatban múlt pénteken közölte: Európa jelét sem adta a szolidaritásnak és felelősségnek, amelyeket folyamatosan az unió alapértékeiként hirdet.

A hajót egyébként tegnap délelőtt 140 bevándorló hagyhatta el, mivel már korábban a fedélzeten lévők közül ­13-at azonnal Lampedusába szállítottak kórházi kivizsgálásra (számtalan betegséget hordozta be Európába a hajón utazók – lásd itt), majd a belügyminisztérium múlt szerdán 27, felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Orvosok utasítására szombaton további 12 beteg menedékkérőt szállítottak le a fedélzetről.

Közben Salvini ellen nyomozást indított a szicíliai Agrigento városának ügyészsége: a vád feltehetően a személyi szabadság megsértése lehet, tekintettel arra, hogy az olasz törvények szerint a hatóságok 48 órán túl senkit sem tarthatnak fogva letartóztatási parancs hiányában. Az olasz belügyminiszter Pinzolóban mondott beszédében felháborodással reagált az ellene indított vizsgálatokra.

Mint mondta, „felfoghatatlan, hogy olyan országban élünk, ahol tíz napja összeomlott egy híd, amely alatt 43-an vesztették életüket, és eddig senki ellen sem indítottak nyomozást”. „Bezzeg nyomozást indítottak egy miniszter ellen, aki az ország határait védi. Ez szégyenletes” – hangsúlyozta a tárcavezető. A tömeg éljenzése közepette Salvini így folytatta: „Olyan kormányotok van, amely az olasz állampolgárokat a végsőkig meg fogja védeni.”

/Magyar Idők nyomán Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak