Betolakodók Külföld 

Az Iszlám Állam foglyai – iraki túlélők beszámolója a kegyetlenkedésekről

Egyre több települést szabadít fel az iraki hadsereg az Iszlám Állam rémuralma alól, miközben Moszulban is zajlanak a harcok a dzsihadistákkal. A felszabadított területeken élő irakiak vérfagyasztó történeteket osztottak meg az újságírókkal.

A 29 éves Rijád Ahmed a Moszultól mintegy 60 kilométerre délre fekvő, a hét végén felszabadított Hammam al-Alil városában él. A Reuters hírügynökség újságírójának beszélte el, milyen borzalmakat éltek át a megszállás mintegy 26 hónapja során.

A férfi azt mondta: hálószobájának elfüggönyözött ablakából leste, hogyan hurcolják a dzsihadisták foglyaikat egy hevenyészett börtönbe az utca túloldalán, majd pedig kivégzésükre az éj leple alatt. Az egykori angoltanár felidézte, ahogy az áldozatok kínjukban sikoltoztak, miközben ő és több tucat szomszédja az iszlamisták egyik fogdájának közelében rejtőzködve húzta meg magát.

“Az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein. Egyszerűen felfoghatatlan!” – mondta Ahmed.

Csak az ő utcájában hat embert gyilkoltak meg aterroristák, köztük volt saját apja és egy háromtagú család.

Moszulból menekülő civilek /Fotó: Reuters/
Moszulból menekülő civilek/Fotó: Reuters/

Az Ahmed házával szemközti börtön egykor az iraki hadsereg egyik tisztjének otthona volt, aki akkor menekült el, amikor a dzsihadisták 2014-ben villámgyorsan lerohanták a környéket.

Az épület falai most koromtól feketék, amit a terroristák által rakott tűz okozott. Kegyetlen mementóként hagytak hátra fémketreceket, amelyek hajszálnyival nagyobbak egy felnőtt férfi termeténél.

Ahmed, aki azután tanult meg angolul, hogy 2003-ban az Egyesült Államok hadserege elűzte hatalmából Szaddám Huszein iraki diktátort, örömmel beszélt egy külföldi újságíróval, miután évekig féltette az életét nyelvtudása miatt.

“A pokolban éltünk, akár az eleven holtak” – mondta.

Rejtőzködés az elhurcolás elől

Több Hammam al-Alilban maradt civil arról számolt be a riportereknek, hogyan rejtőzködtek összezsúfolódva egy-egy házban százával napokig, hogy ne kényszerítsék őket a dzsihadisták Moszulba. Az Iszlám Állam milicistái ugyanis több száz családot hurcoltak magukkal Moszulba, hogy élő emberi pajzsként használják fel őket az ostromnál.

“Nem tudták, hogy itt vagyunk. Csendben voltunk. Semmi fény, semmi hang, beszélni is csak suttogva mertünk” – mesélte Ahmed.

Családja élelmiszert halmozott fel, hogy ne kelljen kimenniük, de így is mindenki lefogyott, és az is lebukással fenyegetett, ha használni akarták a vécét. Amikor hétfőn rejtekhelyeikről előjöttek a város lakói, jó ideje első alkalommal üdvözölhették egymást szomszédaikkal.

És hiába éltek át borzalmakat, ők még a szerencsések közé tartoznak: sokakat a dzsihadisták mélyebbre kényszerítettek hátországukba.

“Ha csak néhány nappal később jön a hadsereg, Moszulban lennénk most. Az Iszlám Állam el akart hurcolni minket” – hangsúlyozta Ahmed.

Egyéves csecsemőt is fejbe lőttek

A mérnökhallgató Tarik szerint ő és tucatnyi szomszédja négy napig elbarikádozták magukat a házában, mielőtt az Iszlám Állam harcosai elmenekültek volna.

“Egy nap a dzsihadisták az iraki hadsereg egyenruháiba öltözve elhitették néhány családdal, hogy felszabadítóikként érkeztek. Mikor azonban a családok kimentek üdvözölni az álruhás dzsihadistákat, azok megölték őket. Még egy egyéves csecsemőt is fejbe lőttek” – mondta Tarik.

Tömegsír a városban

Segélyszervezetek, helyi tisztségviselők és moszuli lakosok is arról számolnak be, hogy az Iszlám Állam több tucat embert gyilkolt le egy hét alatt Hammam al-Alilban és a közeli kaszárnyákban.

A civileket azzal vádolták a dzsihadisták, hogy felkelésre készülnek a terrorszervezet uralma alatt álló területeken segítve az előrenyomuló iraki csapatokat.

Abdul Rahmán av-Vaggaá, a ninivei kormányzósági tanács egyik tagja a múlt hónapban elmondta:

“Az áldozatok többsége a hadsereg és rendőrség volt tagjai közül került ki.
Az Iszlám Állam Hammam al-Alil mezőgazdasági főiskoláját több száz ember meggyilkolásához használta az iraki kormánycsapatok érkezése előtti napokban. – Megkínozták őket az épületben, majd kivitték az embereket a lakónegyedből és lelőtték őket, vagy elvágták a torkukat” – mondta Vaggaá.

A tömegsírt az iraki hadsereg Hammám al-Alil közelében találta, Moszultól délre. Mintegy 100 lefejezett holttest volt a sírban – az Iszlám Állam rémtetteinek bizonyítékaként.

/Euronews nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak