Belföld Betolakodók Bevetési Irány Kékfény Külföld 

Az ISIS besúgóit halálbüntetésre és kényszermunkára ítélték

Egy szíriai vádlottat halálra, hármat pedig életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt kényszermunka terhe mellett hétfőn a jordániai állambiztonsági ügyekkel foglalkozó törvényszék Ammánban, amiért a vádlottak segítettek végrehajtani tavaly júniusban azt a pokolgépes merényletet, amely miatt a hatóságok lezárták a jordániai-szíriai határt, ahol attól kezdve menekültek sem léphettek át.

A húsz és huszonhat év közötti, szakállas, kezeslábasba és gumipapucsba öltözött vádlottak a hétfői ítélethirdetést a bíróság üléstermében felállított ketrecben kísérhették figyelemmel. Újságíróknak röviden nyilatkozva tagadták, hogy közük lenne az Iszlám Államhoz, bár védőjük később azt állította, hogy kihallgatásuk során bevallották: kapcsolatban állnak a dzsihadista szervezettel. A négytagú társaság tagjai a tavaly a júniusi merényletig a szíriai-jordániai-iraki hármas határ közelében található ar-Rukbán menekülttáborban éltek ötvenezer másik menekülttel.

A bíróság a huszonegy éves Nadzsem al-Amort kötél általi halálra ítélte, mert igazoltnak találta, hogy ő a jordániai hadseregről is gyűjtött és adott tovább információkat a szélsőségeseknek. Mohammed Afif bíró szerint a négy vádlott megvallotta, hogy havi apanázst kaptak az Iszlám Államtól a jordániai katonák határ menti állásairól szóló értesülések fejében. A királyság ügyészsége a vádlottak mobiltelefonjait megvizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a főbűnös al-Amor készülékével felvette a terrortámadást, s a videót továbbította az iszlamistáknak.

Egy ötödik vádlottat felmentettek a terrorvádak alól, viszont illegális határátlépés és drogkereskedelem miatt két év börtönre ítélték. Tavaly június 21-én a szíriai-jordániai-iraki hármas határ találkozásánál Szíriából áthajtott egy merénylő robbanószerrel megrakott járművel nagy sebességgel, és a kocsit egy katonai őrállomásnak irányította. A jármű felrobbant és a merénylőn kívül megölt hét jordániai katonát. Később az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként. A hasemita királyság válaszul lezárta szíriai határát, ezzel kint rekesztve a hazájukban dúló harcok elől menekülő szíriaiakat.

 

/ PS nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak