Plusz 

Az erdélyi magyar szervezetek kiállnak a koncepciós perben elítélt hazafiak mellett

Közös nyilatkozatban foglaltak állást pénteken az erdélyi magyar pártok és közképviseleti szervezetek a terrorizmus vádjával elítélt székelyek, a Romániából kiutasított Dabis Attila, valamint a romániai restitúció leállítása ügyében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak pénteken Kolozsváron. A megbeszélés után kiadott, és az MTI-hez eljuttatott közös nyilatkozatukban közölték: szolidaritást vállalnak a koncepciós perek áldozataivá vált Beke Istvánnal (képünkön balra) és Szőcs Zoltánnal, (j) követelik az ellenük kimondott ítélet haladéktalan felülvizsgálatát, és az európai jogrendet meghatározó szellemben történő megváltoztatását.

A pártok és szervezetek felszólították a román hatóságokat, hogy töröljék el azt a határozatot, amely alapján megakadályozzák Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkárának a Romániába való belépését. Úgy vélték, a határozat megalapozatlan, bizonyítást nem nyert vádak alapján hozták, és az semmibe veszi az EU szabad mozgást biztosító alapelvét.

A tanácskozás résztvevői felszólították a román kormányt, hogy hagyjon fel a restitúciós törvény végrehajtásának a folyamatát gátló, illetve azt visszafordítani szándékozó politikájával. A pártok és szervezetek kiemelték, hogy folytatni kívánják az erdélyi magyar társadalom ügyeiben megkezdett párbeszédüket és egyeztetéseiket. A nyilatkozatot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, a Kulturális Autonómiatanács elnöke, az MPP részéről Kulcsár Terza József képviselő, a párt háromszéki szervezetének elnöke, Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke, Izsák Balázs, az SZNT elnöke, és Mátis Jenő, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke írta alá.

Kapcsolódó tartalmak