Közélet Külföld 

Az AfD politikai földrengést okozott Németországban

Komoly fejtörést okoz a német politikában a „szélsőjobboldalinak” tartott AfD (Alternatíva Németországnak) erősödése és a Bundestagba való jutása.

Angela Merkel kancellár a választás éjszakáján arról beszélt, hogy vissza akarja hódítani a jobboldali szavazókat az AfD-től. A választási vereséget szenvedett Martin Schulz, a SPD vezetője pedig egyenesen Angela Merkelt tette felelőssé az AfD megerősödéséért, és azt mondta, ellenzékben a pártja feladata az lesz, hogy „erős bástyát” alkosson a bevándorlásellenes párttal szemben.

Az AfD-nek ugyanakkor nemcsak külső ellenfeleivel kell szembenéznie, már a választás másnapján kiderült, hogy a párt egysége pengeélen táncol.
Az AfD társelnöke Frauke Petry botrányos körülmények között jelentette be hétfőn, hogy nem ül be a párt újonnan alakuló Bundestag-frakciójába.

Szerinte véleménykülönbségek vannak a pártban, de mint mondta, az AfD-nek “konzervatív reálpolitikát” kell folytatnia, illetve azon kell dolgoznia, hogy kormányképessé váljon és hatalomra kerüljön a következő Bundestag-választáson.

Az AfD mostani sikere a párt bevándorlásellenességében keresendő, amellyel maga mellé tudta állítani az Angela Merkel menekültpolitikájában csalódott szavazókat. Erre a hangulatra játszott rá a párt vasárnap este is, amikor bejelentették, hogy hajtóvadászatot indítanak Merkel ellen, illetve vizsgálóbizottságot kezdeményeznek a kancellár menekültpolitikája miatt.

Timo Lochocki, az európai populizmus és pártpolitika elemzője arra a kérdésre, hogy miért erősödött meg az AfD, egy elemzést tett közzé a Twitterren: az emberek többsége két éve a migrációt tartja a legaggasztóbb problémának. De „csak” 26,6 százalékuk szerint Merkel pártja, a CDU a legkompetensebb a migrációs politikában, 19 százalék szerint az AfD.

A CNN terjedelmes cikket szentelt az AfD-nek, grafikákon keresztül mutatva be a párt erősödésének hátterét.

Az elsőn az látható, hogy az AfD 2013-hoz képest több, mint kétszer annyi szavazatot kapott, miközben a CDU/CSU a támogatóinak 8,5 százalékát elveszítette. Forrás: CNN

 

A másodikon látható a mandátumok várható elosztása: ha az SPD valóban ellenzékben marad, akkor az AfD nem tudja megszerezni a legnagyobb ellenzéki párt szerepét, nem tud a középpontba kerülni, és a CNN szerint várhatóan perifériára szorul. Forrás: CNN

 

A harmadikon az látszik, hogy honnan jöttek az AfD szavazói: nagyon sok embert megszólítottak, akik korábban passzívak voltak. Julian Reichelt, a Bild főszerkesztője ezt azzal magyarázta a CNN-nek, hogy Merkel nem foglalkozott egy sor problémával, ami az embereket érdekli. Szerinte az AfD szavazói azt a drámai üzenetet fogalmazták meg döntésükkel, hogy nagyon sok embernek elege van a jelenlegi német politikából. Forrás: CNN

 

A negyediken az AfD támogatottságának megoszlása látható. Arról azt MTI is tájékoztatott a szövetségi választási bizottság hétfőn reggel megjelent adataira hivatkozva, hogy Kelet-Németországban a radikális jobboldali párt a második erő (sőt, a kelet-német férfiak között az első, erről a Bild írt). Forrás: CNN

 

Georg Pazderski, az AfD berlini vezetője a CNN-nek azt mondta: politikai földrengés történt Németországban, először jelent meg egy konzervatív párt a CDU mellett. Ők szerinte túlságosan is elmozdulnak balra, az AfD pedig benyomult az így keletkezett vákuumba.

Jasna Zajcek, aki a szélsőjobb kelet-németországi erősödésének szakértője, azt mondta a CNN-nek: a kelet-németek nem érzik úgy, hogy integrálódtak a modern Németországba. Még mindig szenvednek a szocialista rendszer örökségétől, és nem értik, hogy miért “vágják hozzá” a támogatásokat a bevándorlókhoz, miközben Kelet-Németországban magas munkanélküliségtől, alacsony nyugdíjaktól, alkohol- és drogproblémáktól szenvednek.

/ alfahír nyomán Patrióta;   Vezető kép: HVG /

 

Kapcsolódó tartalmak