Külföld 

Atomtudósok keresik a sugárzó ruténium forrását

Orosz és európai atomtudósokból álló bizottságot hoz létre a Roszatom az ökológiai megfigyelőrendszerek által a légkörben észlelt ruténium 106-os radioaktív izotóp forrásának megtalálására – közölte pénteken orosz atomenergetikai állami hatóság sajtószolgálata.

 

A független szakértői bizottság megteremtését azt követően kezdeményezték, miután az orosz és az európai közvéleményben egyértelműen megfogalmazódott az igény a légkörben kimutatott izotóp forrásának felderítésére.

Egy francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN térképe arról, hogy hol történhetett a nukleáris baleset (Forrás: The Guardian/IRSN)

 

A bizottság munkájában orosz és európai tudományos szervezetek, felügyelőszervek és atomszakértők vesznek részt. A testület megismétli majd a sugárzási helyzet előzetes adatainak elemzését és számítógépes modelleket készít, hogy rekonstruálja a levegő mozgását a forrás helyének megállapításához.

Az európai megfigyelőszolgálatok októberben ruténium 106-os radioaktív izotópját észlelték a légkörben. Ezt követően Oroszországból is érkeztek jelentések a sugárzó izotóp jelenlétével kapcsolatban. Az orosz meteorológiai szolgálat november 21-én megerősítette, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték szeptember végén az Urál déli része fölött.

A Roszatom nem tud róla, hogy baleset történt volna bármelyik atomlétesítményében is. A meteorológiai szolgálat vezetője arról biztosította a közvéleményt, hogy a mért értékek nem jelentenek veszélyt a lakosságra.

 

Kapcsolódó cikkek:

>> Nukleáris baleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban <<
/ hirado.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak