Külföld 

“Assad hatalmon marad és megnyerte a háborút”

„Assad megnyerte a háborút, és hatalmon marad” – ezt jelentette ki az Amerikai Egyesült Államok volt damaszkuszi nagykövete, Robert Ford. A politikus, aki személyes bevallása szerint kezdetektől a „mérsékelt ellenzéknek” nevezett terrorista formációkat támogatja, ezzel gyakorlatilag elismerte a nyugati koalíció vereségét.

Ford szerint a háború jelenlegi állása azt jelenti, hogy Szíria legitim elnökét soha nem fogja tudni elszámoltatni Amerika. Hogy egy idegen ország megválasztott elnökét miért kéne elszámoltassa az USA, s egyáltalán erre milyen jogalapja lenne, arról nem beszélt.

A volt nagykövet szerint valódi segítséget az sem segítene, ha a Nyugat még többet fektetne be az FSA-ba (Szabad Szíriai Hadsereg) és a többi iszlamista szervezetbe, mert ez sem jelentené az „ellenzéki” fegyveresek győzelmét, hanem csak azt eredményezné, hogy a háború végeláthatatlan ideig elhúzódna, s végül senki sem mondhatná magát győztesnek.

A politikus arról is beszélt, hogy Irán és Oroszország, mely jelenleg hathatósan támogatja a szír vezetést az iszlamisták ellen, valószínűleg hosszú időn keresztül jelen lesz Szíriában. Szerinte Assadék nem fognak beletörődni egy részleges győzelembe, s az ország decentralizációját sem fogják támogatni, így a háború és az újjáépítés után gyakorlatilag minden a régi kerékvágásban fog folytatódni – ami valójában nem is lenne a szíreknek annyira rossz, hiszen 2011 előtt Szíria egy gyors ütemben fejlődő, békés, több vallásos közösségből álló állam volt.

Most és régen

Ford szerint az is valószínű, hogy több nyugati ország fel fogja éleszteni a politikai kapcsolatot és együttműködést
Szíriával, ugyanakkor, lesznek olyanok is, akik „elvi alapon” ezt nem fogják megtenni.

A nyugati vezetők között egyébként érezhető hangvételváltás látható, ahogy Assad egyre közelebb van a teljes győzelemhez.

Az amerikai elnök, Donald Trump többek között azzal kampányolt, hogy megszünteti az Assad-ellenes iszlamista milíciák és terrorszervezetek pénzelését és felfegyverezését. Az USA nemrég le is állított egy titkos CIA programot (melynek korábban a létezését is tagadták), amelynek keretében ezeket a csoportokat kiképezték.

A francia elnök, Emmanuel Macron is szakított elődje Assad-ellenes retorikájával, sőt, egy júniusi beszédében ki is mondta, hogy Assadnak nincs legitim utódja, ezzel gyakorlatilag Szíria törvényes vezetőjeként elismerve a szír elnököt.

Angela Merkel is kénytelen-kelletlen hangnemet váltott, nyárzáró sajtótájékoztatóján gyakorlatilag beismerte Németország külpolitikai vereségét, amikor kimondta, hogy Bashar al-Assad erősebb, mint ő szeretné.

Szíriában jelenleg a kormánycsapatok, s az őket támogató iráni, libanoni és orosz erők gyors ütemben nyomulnak előre az Iszlám Állam területein, a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei napról-napra egyre nagyobb területet tartanak ellenőrzésük alatt.  Így egyre több esély van arra, hogy a 2011 óta tartó konfliktus hamarosan rendeződik, s az egykor virágzó országba ismét visszatér a rend, a béke és a szeretet.

/Orientalista.hu nyomán Patrióta.info/

Kapcsolódó tartalmak