Betolakodók Kékfény Külföld 

Anglia: Drónok vigyáznak a karácsonyi vásárra

Drónokat reptetnek Nagy-Britannia egyik legnépesebb karácsonyi vására fölött a berlini terrortámadáshoz hasonló merényletek megakadályozására.

 

Lincoln karácsonyi vásárát tavaly több mint kétszázhatvanezer ember látogatta meg, de az idei tömeg decemberben zümmögő drónokkal egészült ki. A négy távirányítható repülő a központi középkori tér fölött lebeg majd, míg a környező utcáknál betonakadályokat építettek egy berlini és nizzai mészárláshoz hasonló merénylet megakadályozására. A vásár környékére fegyveres rendőröket is kitelepítettek, így próbálják biztosítani az adventi vásárlók nézelődését – írja a The Sun brit lap.

 

A három fronton megerősített biztonsági intézkedéseket a tavaly decemberi berlini gázolás miatt hozták meg, ami tizenkét ember életét oltotta ki. Bár a védelmi intézkedéseket egész Nagy-Britanniában fokozták, Lincoln karácsonyi vására az egyetlen olyan hely, ahol a drónokat is bevetik. A drónok darabonként 4 millió forintnyi befektetést jelentenek a helyi rendőrségnek, és óránként a 80 kilométeres sebességet is elérhetik.

 

Riasztás esetén 10 másodperc alatt felrepülnek

A drónok reptetését elvileg szigorú szabályokkal korlátozzák világszerte, a brit polgári légi közlekedési hatóság (CAA) is elvileg tiltja a drónok használatát nagy tömegek megfigyelésénél. Ám ezek a szabályok megszűnnek, ha emberéletek kerülnek veszélybe. Mint ahogy az alábbi képen is látszódik, a drónok felvételeiről az egész vásár területét meg lehet figyelni.

 

Ezt látják a drónok segítségével. (Forrás: Twitter @LINKSCOPTER)

 

 

Ed Delderfield őrmester, aki a megyei drónok alkalmazásáért felel, így nyilatkozott egy vasárnapi lapinterjúban: „Ha lőfegyveres támadás történik, vagy valaki puskával, késsel vagy egy járművel támad, megszűnik a szabályozás és felengedhetjük a drónokat.” Hozzátette, hogy kevesebb mint 10 másodperc alatt tudnak felküldeni egy drónt a katedrális fölé, ráadásul a drónok érzékelőit úgy állították be, hogy azok jelezzék, ha lőfegyvert észlelnek a tér közelében.

Bár Lincoln nem épp a legfenyegetettebb város Nagy-Britanniában, a helyiek is örömmel fogadják a zümmögő drónokat, hiszen a látogatók ezrei könnyedén célpontokká válhatnak a terroristák szemében.

 

/ hirado.hu nyomán Patrióta;   vezető kép: Linkscopter /

Kapcsolódó tartalmak