Közélet Külföld 

Akkorát kamuzott Trumpról az ABC újságírója, hogy zuhanni kezdett a tőzsde

Az ABC News hírtelevízió szombaton azonnali hatállyal felfüggesztette egyik vezető oknyomozó újságíróját, Brian Rosst, mert súlyos hibát vétett a Flynn-ügyről tudósítva. Az általa közölt téves értesülés kedvezőtlenül befolyásolta az amerikai pénz- és értékpapírpiacokat.

 

Brian Ross pénteken élő adásban azt állította, Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynnek egyik bizalmasa azt mondta, Flynn kész tanúskodni arról, hogy Trump még elnökjelöltként arra utasította őt, hogy még a kampány idején lépjen kapcsolatba orosz illetékesekkel.

Ez döntő jelentőségű fejlemény lett volna abban a vizsgálatban, amely tisztázni hivatott, hogy a választási kampány idején Trump stábja összejátszott-e az oroszokkal a választás kimenetelének befolyásolására. Sokatmondó, hogy az ABC híradása után több mint egy százalékot estek a New York-i tőzsde főbb indexei, de csökkent a dollár árfolyama és az állampapírok hozama is – írja az MTI.

Órákkal később azonban, az esti híradóban maga Ross tisztázta azt, hogy az őt informáló forrás immár azt mondja, hogy Trump nem elnökjelöltként, hanem már megválasztott elnökként utasította arra Flynnt, lépjen kapcsolatba az oroszokkal, a többi között az Iszlám Állam elleni harcban való együttműködés érdekében.

 

Négy hét pihenő

Az ABC-t sokan bírálták amiatt, hogy csupán pontosította és nem javította a riportban elhangzottakat. A hiba beismeréséről, illetve Flynn felfüggesztéséről szóló közlemény csak a késő esti órákban jelent meg.

“Nagyon sajnáljuk, és bocsánatot kérünk a pénteken elkövetett komoly hibáért”

– írta közleményében az ABC News, amely szerint órák elteltével jöttek rá arra, hogy téves volt egy információ a tudósításban, és élő adásban, illetve internetes felületen is korrigálták a hibát.

A Walt Disney tulajdonában lévő hírtelevízió négy hétre azonnal hatállyal felfüggesztette állásából Brian Rosst, és az újságíró fizetést se kap.

 

/ atv.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak