Külföld 

Afrikai népszokás az emberhús evés, de volt aki belefáradt

Egy férfi besétált augusztus 18-án a Dél-Afrikai Köztársaság egyik rendőr-kapitányságára: Belefáradtam abba, hogy emberhúst eszem.


Az őrsön tartózkodók azonnal érezték, hogy valami orrfacsaró bűz lengi körül az illetőt, akinek hamarosan előkerült a táskájából egy levágott emberi láb, valamint egy kar.

A férfi Nino Mbatha volt, az injanga törzs gyógyítója, aki ezután részletes beismerő vallomást tett emberevő szokásairól. Az üggyel összefüggésben őrizetbe vettek még négy embert, akik a helyi sajtó szerint együtt dolgozhattak a kuruzslóval.

Levágott fülek az edényben

Mbatha elvezette a rendőröket egy házhoz, ahol több holttest maradványaira bukkantak, és a rendőrök egészen sokkoló bizonyítékokra bukkantak: többek között nyolc emberhez tartozó levágott füleket találtak egy edényben.

A rendőrség szerint az egyik holttest egy nemrég eltűnt fiatal anyukáé, akit a banda tagjai a gyilkosság előtt meg is erőszakoltak. A többi holttest beazonosítása még folyamatban van, a DNS-vizsgálatok eredményeire várnak.

Egyelőre azt sem tudják a nyomozók, hogy hány embert ölhetett meg a kannibálbanda, és mióta tartott ez az egész őrület. Hat család már jelentkezett, mert úgy hiszik, a rokonaik eltűnésének köze lehet a kannibálcsoporthoz.

Az eset KwaZulu-Natal tartománybeli Estcourtban történt, és valószínűleg jó ideje zajlott, ugyanis
a helyi legenda szerint az emberhús gyógyító hatású, erős és szerencsés lesz, aki fogyasztja.
Sajtóhírek szerint a településen több százan jártak a gyógyítóhoz, és azt is tudták, hogy emberhúst is fogyasztanak. Sőt, állítólag a helyiek vittek sírokból kiásott emberi csontokat a gyógyítóhoz, amitől szintén gyógyulást vártak.

A gyógyítók szövetsége elítélte

Dél-Afrikában önmagában nem büntetik a kannibalizmust, nem szerepel ilyen passzus a helyi büntető törvénykönyvben. Az öt fiatal férfit előre kitervelt gyilkossággal és emberi szövetek birtoklásával gyanúsítják.

Az ügyben eddig egy tárgyalást tartottak, amelyen állítólag az egyik gyanúsított megállíthatatlanul sírt. A tárgyalás előtt hangos tüntetést tartottak a bíróságnál, súlyos ítéletet követelve az elkövetőknek.

Phepsile Maseko a Dél-Afrikai Köztársaság természetes gyógyítóinak egyik tagja elítélte a történeteket, mondván, a rituális gyilkosságok és az emberhús fogyasztása semmilyen gyógyhatással nem rendelkezik. Maseko szerint az ilyen esetek különösen rosszul jönnek, mert komolyan ártanak a mesterségük megítélésének.

 

2014-ben a Közép-afrikai Köztársaságban láttak egy férfit, amin az utca közepén falatozott egy halálra vert muzulmán ember húsából. Az eset után átfogó cikkben mutattuk be a kannibalizmust.

/Index nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak