Extra Külföld 

Adott egy gyomrost Putyin az EU-nak

Míg az Európai Unió a minap csak 2018. január végéig hosszabbította meg az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, addig ma Vlagyimir Putyin orosz elnök az ellenszankciókat rögtön 2018 végéig hosszabbította meg – közölte a Reuters.

Az Európai Unió formálisan most szerdán döntött arról, hogy a rövidesen lejáró gazdasági szankciókat jövő január végéig meghosszabbítja, mert nem lát érdemi előrelépést a minszki megállapodásban rögzített feltételek felé (Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet és a kelet-ukrajnai szakadár területeket is támogatja). Az Egyesült Államok együttműködik az EU-val az oroszellenes szankciók kérdésében, ők is folyamatosan “görgetik” a szankciók határidejét.

2017.06.28 14:58 Az EU is meghosszabbította az orosz szankciókat

Az EU félévente egyhangú döntéssel szavaz a szankciók meghosszabbításáról, és mivel egyelőre ez az egység nem mutat komolyabb repedéseket, ezért valószínűleg tartósabban érvényben maradnak az oroszellenes szankciók. Ebből eredhet az, hogy Putyin miért döntött rögtön arról, hogy még másfél évig érvényben lesznek az ellenszankciók.

Az EU 2014 nyarán hatályba lépetett oroszellenes szankcióinak jegyében tilos az EU-s cégeknek orosz védelmi és energetikai projektekbe befektetni, illetve bizonyos energetikai eszközöket és technológiákat Oroszországba exportálni, valamint nem nyújthatnak 30 napnál hosszabb futamidejű finanszírozást Oroszország 5 legnagyobb, állami hátterű bankjának.

Az oroszok válaszul többek között mezőgazdasági területen léptettek hatályba ellenszankciókat, amely többek között a magyar élelmiszerexportot is jelentősen korlátozza. Azzal, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium erősen eltúlzott becsléseivel szemben valójában mekkora gazdasági kár érhette Magyarországot az oroszok felőli szankciók miatt, ebben a január végi elemzésünkben foglalkoztunk:

2017.01.29 06:44 Nem hiszed el, mennyire ártanak nekünk az orosz szankciók

Aztán néhány nappal később újra megvizsgáltuk a kérdést:

2017.02.05 07:19 Tényleg 6,5 milliárd dollárba fájnak nekünk az orosz szankciók?

Ma egyébként az Európai Bizottság bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbította az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók miatt hátrányokat szenvedő európai zöldség- és gyümölcstermelőket segítő rendkívüli támogatását, és további 70 millió euró biztosítása mellett döntött.

Az MTI összefoglalója emlékeztet, hogy a támogatási keret 100 százalékos anyagi térítést biztosít azoknak a termelőknek, akik termékfeleslegüket a közétkeztetésbe adják vagy jótékonysági felajánlást tesznek, elkerülve ezzel az étkezésre alkalmas élelmiszer kidobását.

Az állati takarmányozásra, komposztálásra vagy feldolgozásra szánt gyümölcsök leadása esetén a támogatás valamivel kevesebb. A rendkívüli támogatást igénybe vevő európai termesztők továbbra is részesülhetnek az Európai Unió közös agrárpolitikájának egyéb intézkedéseiből – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság piacfelügyeleti értékelése azt mutatja, hogy az intézkedés jellemzően a zöldségek piaci helyzetét javította. Az orosz importtilalom által érintett termelés nagy részét sikerült átirányítani az alternatív piacokra, a piaci árak pedig stabilizálódtak.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt piacot vesztett és ez által nehéz helyzetbe került zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedést az Európai Bizottság 2014 augusztusában vezette be.

/Portfolio nyomán, Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak