Közélet Külföld 

A világ első számú gazdasága nem az, amelyikre gondol!

Nemcsak hogy Kína már a világ legnagyobb gazdasága, hanem közte és a második helyezett Egyesült Államok között a távolság várhatóan nőni fog – legalábbis ezt támasztják alá a növekedési statisztikát. Bár Kína fejlődése az utóbbi években lassult, ám még így is évi 6 százalékos növekedést produkál, míg az Egyesült Államok csupán 2 százalékot. Ha ez a különbség továbbra is megmarad, Kína gazdasága két évtized alatt duplája lesz az USA-énak.

A bruttó hazai terméknek meg kell mutatnia az országban termelt valódi dolgok értékét – autókat, telefonokat, pénzügyi szolgáltatásokat.

Ha ugyanaz a telefon 400 dollárba kerül az Egyesült Államokban, de csak 200 dollár értékű Kínában, akkor Kína piaci árfolyama 50 százalékkal alacsonyabb. Általánosságban elmondható, hogy a kevésbé fejlett országokra az alacsonyabb árak a jellemzőek, ami azt jelenti, hogy GDP-jük is alacsonyabb.

Forrás: Origo

 

A közgazdászok megpróbálják korrigálni ezt a vásárlóerő-paritást (PPP), ami a relatív árakat ellenőrzi. Ugyan nem tökéletes, mivel számolni kell olyan dolgokkal, mint a termékminőség, de még így is pontosabb képet ad arról, hogy mennyit termel egy-egy ország.

Forrás: Origo

 

Némely készárú előállításában Kína csaknem egy évtizede meghaladja az Egyesült Államokat, ráadásul az exportja harmadával nagyobb.

Ez nem jelenti azt, hogy Kína lakossága lenne a leggazdagabb a világon – közel sem. A legmagasabb jövedelemmel rendelkező országok: Katar, Luxemburg, Szingapúr, Brunei és az Egyesült Arab Emírségek. Ugyanakkor sem Katar, sem Luxemburg nem tartozik a világ vezető gazdaságai közé.

Kínában az egy főre eső GDP  ugyan alacsonyabb, mint sok más államban, tehát ezen a téren van még helye a növekedésnek. Míg a fejlett országok csak kutatás-fejlesztés révén, új technológiák alkalmazásával, felfedezésével tudják gazdaságukat hatékonyabbá tenni, addig a szegény országoknak marad a külföldi technológiák olcsó másolata, alkalmazása.

 

/ Origo nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak