Betolakodók Külföld 

A terrortámadások áldozatainak hozzátartozói a Twittert perelik

A párizsi és brüsszeli terrorcselekmények áldozatainak hozzátartozói jogi eljárást kezdeményeztek a Twitter ellen – közölte a Politico.

Az áldozatok hozzátartozói New Yorkban benyújtott panaszukban azt állították, hogy a Twitter “erős és egyedüli kommunikációs eszköz” az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei számára. A szolgáltatás lehetővé tette számukra, hogy nézeteiket népszerűsítsék és a támadásokat végrehajtsák.

Szerintük a szolgáltató nem tett elégséges intézkedéseket annak megakadályozására, hogy az oldal a szélsőséges iszlamisták ne használhassák, ezzel az Egyesült Államok terrorizmus ellen hozott jogszabályait.

A cikk szerint a Twitter más gyilkos támadások miatt is perekkel nézett szembe. Eljárást kezdeményeztek például a 2016 júniusában, a floridai Orlando városában elkövetett gyilkosság 49 áldozatának, valamint egy 2015-ben, két amerikai állampolgár halálával járó Jordániában elkövetett merénylet áldozatainak hozzátartozói is.

Utóbbiak indoklásukban az állították, a közösségi oldal jogilag felelős az elkövetett merényletekért és az áldozatok haláláért. A szélsőségesek pénzt gyűjtöttek és újabb tagokat toboroztak az oldal segítségével. Az ügyben eljáró bíróság azzal utasította el a keresetet, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az elkövető az Iszlám Állam Twitter oldalon közzétett posztjai által radikalizálódott volna.

A közösségi médiamegosztó cég az elutasító bírósági végzés ellenére 125 ezer, terrorszervezetekhez köthető felhasználói fiókot zárolt – tette hozzá a Politico.

/Alfahír nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak