Plusz 

A szíriai Afrín után Észak-Irakba is bevonulhat török hadsereg

Az északnyugat-szíriai Afrín kerületben folytatott török hadművelethez hasonlóan a török hadsereg az észak-iraki Szindzsár térségét is „megtisztítaná” a terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) fegyvereseitől – jelezte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az ankarai államfői palotában, bírák és ügyészek előtt tartott beszédében.

 

A PKK 1984 óta folytat felkelést Délkelet-Törökországban, de a lázadók főhadiszállása az észak-iraki Kandil hegységben van. A nyugatabbra található, de földrajzi adottságait tekintve kevésbé vad Szindzsár hegységet Ankara a PKK második fellegvárának, második Kandiljának nevezi. A török légierő rendszeresen hajt végre csapásméréseket PKK-célpontok ellen Észak-Irakban, de főként a határhoz közeli területeken. Szindzsár távolabb, mintegy 115 kilométerre fekszik a török-iraki határtól.

A török elnök arra szólította fel az iraki központi kormányt, ha a tudja, „intézze el” a szindzsári PKK-táborok ügyét. Egyúttal kijelentette, ha Bagdad ezt nem tudja megtenni, akkor a török „egy éjjel váratlanul” bevonulhat Szindzsárba.

A török hadsereg január 20-a óta az észak-szíriai Afrín kerületben a Népvédelmi Egységek (Yekineyen Parastina Gel, YPG) nevű kurd milícia ellen harcol, amelyet Ankara a PKK-val szövetséges terrorszervezetnek tekint.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a közelmúltban azt mondta, hogy Törökország az iraki központi kormánnyal együtt indítana hadműveletet a PKK főhadiszállása ellen az észak-iraki hegyekben. A jelentésekből nem derült ki, hogy a tárcavezető pontosan mely régióra utal.

Cavusoglu ugyanakkor kifejtette: Ankara és Bagdad egyetért abban, hogy a terrorszervezetnek tekintett PKK ellen közös katonai beavatkozásra van szükség, és az offenzíva a május 12-i iraki parlamenti választások után kezdődhet meg.

Nem sokkal korábban Hulusi Akar török vezérkari főnök az iraki fővárosban tárgyalt. Akar bagdadi sajtótájékoztatóján már akkor jelezte: a két ország haderői még magasabb szintre helyezik a határvédelmet és a terrorizmus elleni harcot.

A PKK-t az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja. A török biztonsági erők és a PKK között lassan 34 éve tartó konfliktus már közel 50 ezer emberéletet követelt.

 

 

/ mno.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak