Határtalan 

A prefektúra szerint nincs elég román zászló az 56-os megemlékezéseken

Több százezer forintra büntették meg Székelyudvarhely polgármesteri hivatalát az október 23-i piros-fehér-zöld zászlók miatt. A magyar városban is megemlékeztek a szabadságharcunk diadalmas napjairól – mindezt méltó módon – Románia nemzeti jelképei nélkül tették.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa ötezer lejes bírságot rótt ki szerdán Székelyudvarhely polgármesteri hivatalára azok miatt a piros-fehér-zöld színű szalagok miatt, amelyekkel a hivatal október 23-ra díszítette fel a város utcáit. Ez átszámítva nagyjából 350 ezer forintos büntetést jelent.

1956 szellemét a román hatalom legújabb szánalmas próbálkozása sem nyomhatja el

A prefektus a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvénynek és az ehhez tartozó végrehajtási határozatának megsértését rótta fel az önkormányzatnak. A soviniszta indoklás azt kifogásolta, hogy Székelyudvarhely közterületén a villanyoszlopokra anélkül tűzték ki az ünnepre Magyarország zászlaját, hogy melléje tűzték volna Románia zászlaját is.

A törvény értelmében más ország zászlaját csak a román zászló jelenlétében lehet kitenni és csakis hivatalos személy látogatása esetében. A megemlékezés idei díszvendége Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt.

Hasonló pénzbírságot a prefektúra már kiszabott a településre. Akkor a március 15-i megemlékezések miatt kellett bűnhődnie Székelyudvarhely városának.

 

/uh.ro és ma7 nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak